maanantai 18. elokuuta 2014

Sadetta, päivähoitoa ja Posti-Patea



Alkoi sadekausi, ainakin mitä Ilmatieteen laitosta on uskominen. Päiväkodista tullessa vettä vihmoi Aikavarkaan silmään, mun piti puhaltaa ja silti tuntui kuulemma ikävältä. No olihan se aikamoinen tulvakuuro. 

Reteästi vettä lapioimaan, lammikoita etsimään

"Ei tänään satanut tarpeeksi. Ei ole tarpeeksi vettä. Ei tosta saakaan vettä. Äiti lapioi!"

Niin, Aikavaras on ollut erinomainen virikelapsi nyt kahden viikon aamupäivien verran, kahdeksasta varttia vaille kahteentoista. Se on pelastanut paljon. Saan käytyä kaupassa / laitettua ruokaa / hoidettua sekalaisia tärkeitä asioita / annettua Unirosvolle keskeytymätöntä huomiota; mikä milloinkin on tarpeellisinta ja mikä nyt ylipäätään on vaikeinta lähes-kaksivuotiaan heiluessa ympärillä. Puoli kahdeltatoista tungen Unirosvon tuplarattaiden alatasolle omaan koppaansa, lähden päiväkotia kohti ja jaksan olla loppupäivän parempi äiti. Aikavaras taas jaksaa hänkin olla kärsivällisempi, näköjään. Viime viikko oli suorastaan hälyttävän helppo. Omat lelut ja kotiolosuhteiden mahdollistamat leikit sekä mun ulkoiluseura jaksavat kiinnostaa, kun aamupäivän on saanut riehua lapsiseurassa. Poika ei joudu päiväkotiin vaan pääsee sinne, ainakin toistaiseksi.

Ropisee, ropisee. Sateen jälkiä meidän hiekkiksellä.

Ja hiekalla jo keltaisia lehtiä, ja Aikavarkaan askeleita


Kuukauden päästä Aikavaras täyttää kaksi. Kesä päivetti posket ja käsivarret, ruoto on venynyt, jalka kasvanut, ja tukka rehottaa taas kiharaisena pehkona. Puhetta tulvii, ja onneksi osaan tulkitakin sitä. Päiväkodista kotiin tullessa se selostaa aamun tapahtumia: ”P [hoitaja] suuttui Aikavarkaalle. P sanoi: ei saa Aikavaras kiivetä korkealle. Aikavaras kiipesi korkealle. X [hoitokaveri] puri Aikavarasta tohon, Äiti voi puhaltaa, Äiti laittaa laastari. P sanoi: ei saa X purra Aikavarasta, tuhmasti tehty. X sanoi: anteeksi Aikavaras.

Paha-marjoja. Niitä pitää tunkea suuhun ja todeta pahoiksi, sylkeä pois ja tunkea lisää. Kai niitä linnuillekin silti jää.

Pihlajanmarjat. Apua, välikausihaalari ja fleecepuku ja kurakintaat ja se kun pitää aina sisään tullessa tunnustella onko varpaat lämpimät. Jäätä rattaiden pyörien alla, viiman kohmettamat sormet, pimeä hiekkalaatikko... Anteeksi, ei pitänyt pilata loppukesäfiilistä mutta näin on näreet.
 

Kotona se selostaa kaikkea ja toistaa vielä enemmän. Se kertoo tärkeät tapahtumat, kun Mies tulee töistä: ”Vauvan omaan silmään meni puklua!” Se raportoi ajatuksiaan, jotka etenevät aika nopeassa ketjussa: ”Tossa on vauva. Vauva lähtee nyt töihin tekemään Isin hommia. Aikavaras osasi onkia juhlissa. Juhlissa tuolla oli mopo. Aikavaras kävi päiväkodissa, Äiti tuli tosi isoilla rattailla, nyt satoi paljon vettä, Aikavaras kastui niin paljon, Äitin oma peppu kastui niin paljon. Isi meni töihin. Vauva osaa ajaa isin omalla polkupyörällä. Postisetä ajaa polkupyörällä. Aikavaras tykkää Posti-Patesta. Postin tuo, postin tuo! Isi tykkää Posti-Patesta, Äiti tykkää Posti-Patesta, tuoli tykkää Posti-Patesta, ilmapallo tykkää Posti-Patesta, saippua tykkää Posti-Patesta.” (Niin, tämä maailman surkein ja eniten mokaileva postimies taitaa olla syrjäyttänyt Muumit vähintään tilapäisesti.

Hei hellitä kaveri hetkeksi, Äitisi pidättelee naurua niin että kohta tukehtuu. 

"Musta kalamuotti vie paha-marjoja paljon tonne!"

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti