tiistai 18. helmikuuta 2014

Kun ovikello soi



Sunnuntai, alkuilta. Mies on työmatkalla. Kerätään leegoja, kohta iltasuihku ja sitten iltapala. On pimeää ja sateista. Ikkunan takana näkyy… noh, ei juuri mitään:



Ovikello soi.

Mahdanko edustaa enemmistöä vai vähemmistöä, kun en oikein tykkää yllätysvieraista. Ei niitä meillä tosin käykään, vaan harvinaiset ”hei voisin tulla kohta käymään jos olette kotona” -kyläilytkin sovitaan etukäteen soittamalla tai lähettämällä tekstiviesti. Joten kun ovikello soi varoittamatta, oletan että siellä ei ole yllätys- vaan lähinnä ventovieras.

No okei, joskus taloyhtiön hallitukseen kuuluva naapuri tuo jotain papereita taloyhtiön hallitukseen kuuluvalle Miehelle. Siksipä kurkkaan nytkin Aikavarkaan huoneen ikkunasta, siitä näkee vinosti ulkoportaalle.

Ei ole naapuri. On joku ventovieras. Nainen kai, paksujen androgyynien talvivaatteiden alta pimeässä vaikea sanoa varmaksi.

Entä mahdanko edustaa enemmistöä vai vähemmistöä, kun en oikein tykkää avata oveani ventovieraille, kun olen yksin kotona (tai kaksin lapsen kanssa). Olisi kiva olla niitä peruspositiivisia ikioptimisteja, jotka olettavat lähtökohtaisesti kaikista vieraista ihmisistä hyvää. No en ole niitä. En oleta itsestänikään ensisijaisesti pelkkää hyvää. Vaikka ovikelloa soittelisi vain viaton kaupustelija, tulee silti suojaton olo. On myös kiusallista joutua omalla kynnyksellään selvittämään, miksei tahdo ostaa kahdenkympin piirustusta tai miksi juuri tänään Taivaaseen pääsy kuoleman jälkeen ei nappaa.

Muutaman kerran vuodessa olenkin jättänyt avaamatta, kun ovikello soi. Tarkistan tietysti aina ikkunan kautta, ettei oven takana seiso

  • Mies
  • kaveri
  • sukulainen
  • naapuri tai isännöitsijä
  • poliisi
  • postinjakaja tai lähettipalveluheppu
  • henkitoreissaan apua hakeva lähimmäinen

Nyt ei näyttänyt olevan kukaan noista. Hetki odotettiin, sitten soittelija läksi ripein askelin pois. Aikavaras olisi kyllä tahtonut avata - yleensä kun ovikelloa soittelee jompikumpi Mummi. Perustelin, että ei ollut nyt kumpikaan Mummi eikä edes Isin hallituskaveri. 

Sitä paitsi tuulikaapissa muhi erittäin pahalta haiseva roskapussi odottamassa seuraavan aamun uloslähtöä. Se katku olisi saanut kenet tahansa henkitoreisiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti