keskiviikko 13. helmikuuta 2013

Näin Aikavarkaasta tuli osa-aikainen kestovaippailija


Olen ahkera pesemään käsiäni (suosittelen! Sairastin flunssan viimeksi marraskuussa 2011, vaikka olin tässä välissä ihan reilusti raskaana, ja sekä raskaus että sitä seuraava univelka tunnetusti laskevat vastustuskykyä). Muuten olen aika saamaton, joten vaatimattomatkin suunnitelmani osittaisesta kestovaippailusta olivat kaatua vauvan synnyttyä. Pää oli pyörällä ja askartelua riitti ilman kestovaippojen käytön opetteluakin.

Opettelua se nimittäin vaati. 


Taskuvaippoja ja imuja kuivumassa
Teoriassa pyrin ekologisuuteen, joten suunnittelin jonkinasteista kestovaippailua Aikavarasta odottaessani. Lisäksi mietin kertakäyttövaippojen kemikaaleja. En asettanut itselleni paineita.  Ajattelin, että edes yksi kestovaippa päivässä säästäisi 365 kertakäyttövaippaa vuodessa.

Yritin tutustua terminologiaan, mutta sain vain päänsäryn. Hankin ennakkoon muutaman erimallisen vaipan, summamutikassa.
Kelan äitiyspakkauksesta ilmestyi lisäksi kaksi erilaista mallia, ImseVimsen valkoinen all-in-one- eli AIO-vaippa ja Myllymuksujen vihreä tasku- eli täyttövaippa. Toiset kappaleet kumpaakin sain Aikavarkaan kummitädiltä, joka ei ollut omasta äitiyspakkauksestaan niitä meidän onneksemme hyödyntänyt.

(AIO-vaippojen ja taskuvaippojen lisäksi kestovaippojen alatyyppejä on ainakin kuorivaipat ja hahtuvavillahousut, jotka lanoliinirasvauksen ansiosta pitävät kosteutta - kumpaankin malliin taidetaan tarvita ns. sisävaippa.)

Viikot kuluivat ja Aikavaras kasvoi. Kestovaipat eivät pukeneet itse itseään vauvan ylle. Välillä nostin vaipat hoitopöydän viereen, jotta saisin tartuttua tuumasta toimeen ja kokeiltua niitä. Kun en vain saanut aikaiseksi, heitin vaipat takaisin lipaston laatikkoon. Pois silmistä, pois aiheuttamasta syyllisyyttä.

Täytettyään kaksi kuukautta Aikavaras alkoi armollisesti nukkua useamman tunnin putkeen per yö. Kun olin saanut nukutuksi viisituntisia öitä parin viikon ajan, löysin itsestäni tarmoa kantaa kestovaipat jälleen kylppäriin ja kääriä hihani. Totesin, että meillä oli neljä käyttökelpoista ja muutama käyttökelvoton kestovaippa... sekä edelleen termien ja mahdollisesti tarpeellisten lisähärpäkkeiden kanssa hämmentynyt äiti.

Osa vaipoista jäi käyttämättä, koska ne vaikuttivat yksinkertaisesti epämukavilta ja epäkäytännöllisiltä. En aikonut pukea vauvan ylle hiertävän oloista PVC-kuorta, joka piti täyttää omituisen mallisilla sisävaipoilla (mallia one size fits all mutta vaikuttivat ihan liian pieniltä jo 2,5-kuiselle). Ehkä multa jäi jotain olennaista hoksaamatta. Yksi AIO eli pese ja pue -tyyppinen vaippa jäi käyttämättä, koska se oli järkyttävän jäykkä. Sen kosteussulullisesta kankaasta ommeltu kuori kahisi äänekkäästi ja sen kiinteät, taiteltavat imulärpäkkeet oli mielestäni suunniteltu eri sukupuolta edustavalle vauvalle. Aikavarkaan merkkisellä pissaajalla nesteet olisivat valuneet vaipanlahkeista ulos. 

ImseVimsen all-in-one-vaippa
Käyttöön jäivät ne äitiyspakkauksista tulleet kaksi ImseVimseä ja kaksi Myllymuksua. Kummatkin ovat kokoa SM (ImseVimse 4–8-kiloisille, Myllymuksut 5–10-kiloisille). ImseVimse oli hassun mallinen enkä oikein tykästynyt AIO-vaipan ideaan. Kun asian yrittää tehdä liian helpoksi ja kaikille sopivaksi, mennään metsään. Myllymuksujen taskuvaippa sen sijaan oli kätevä ja materiaali niin mukavan oloinen, että voisin itsekin pitää sellaista (onneksi olen kuitenkin toipunut synnytyksestä sen verran hyvin, ettei tarvetta ole). 

Myllymuksut-taskuvaippoja
Tällä valikoimalla mentiin pari kuukautta. Välillä puin Aikavarkaalle 8 kestovaippaa viikossa, välillä vain pari, vähän jaksamisen mukaan. Aika laiskasti. Kun ImseVimset jäivät pieniksi ja Myllymuksutkin alkoivat kiristää Aikavarkaan michelinreisiä (vaikka painoa oli vasta runsaat 7 kiloa), piti tehdä ratkaisu. Luovutanko vai panostanko?

Päätin panostaa. Myönnän auliisti, että päätöstä motivoi Aikavarkaan kakkausfrekvenssin radikaali harventuminen (josta kerroin tässä postauksessa).

Koska taskuvaipat tuntuivat käytössä käteviltä, tilasin niitä lisää. Ostin muutaman L-XL-koon Myllymuksu-taskuvaipan sekä pari kappaletta muita, aiemmin vieraita merkkiä (Babyland ja Bumgenius). Kestovaipat ovat uusina kalliita, mutta olen valmis maksamaan vähän ekoekstraa. Käytettynä hankkiminen satunnaiselta myyjältä ei napannut, vaikka muuten kannatankin kierrätystä. (Huom! Hyvin huollettuina käytetyt kestovaipat ovat käypää kauppatavaraa ja menevät kuumille kiville.) Nyt hyväksi toteamani vaipat säästän tietysti Aikavarkaan mahdollista pikkusisarusta varten.

Tällä hetkellä pyrin korvaamaan 14–20 kertakäyttövaippaa viikossa kestovaipoilla. Muutaman roskapussillisen verran säästöä per viikko, rahallisesti ei välttämättä lainkaan. Halvimmaksi kestovaippailu tulisi, jos vaippoja tekisi itse tai ostaisi käytettynä. Musta ei kuitenkaan saa käsityöläistä sitten millään. Jos vaihtoehtona on kudinten kilistely ja Singerillä surauttelu, valitsen mieluummin vaikka vauvojen vessahätäviestinnän.

Kuoseja ja värejä löytyy kestovaipoissa joka makuun. Minun silmääni ja tyylitajuani miellyttävät eniten yksiväriset unisex-sävyt. Mutta jos arvostat mahdollisuutta nähdä mopoilevia leppäkerttuja vaipanvaihdon yhteydessä, go for it!

2 kommenttia:

  1. Ei mulla E:n kanssa aika ja hermot kestäneet ajatustakaan kestovaipoista, että onnea sulle niiden kanssa!

    VastaaPoista
  2. Ymmärrän hyvin. Jos Aikavaras itkisi yhtä paljon ja nukkuisi yhtä vähän kuin parina ekana elinkuukautenaan, tuskin olisin vieläkään saanut kokeiltua kestovaippoja. Nopeahkosti tähän on tullut rutiini, joten eiköhän me onnistuta käyttämään näitä niin kauan kuin päälle mahtuvat ja iho ei protestoi.

    Päiväunille, yöksi ja reissun päälle meillä on käytössä Muumit.

    VastaaPoista