sunnuntai 17. helmikuuta 2013

Nostalgisesti isosta vatsasta ja hiljaisista päivistä



Ystäväni synnyttää esikoisensa hetkenä minä hyvänsä, ehkä juuri nyt. Parilta muultakin suunnalta kantautui hiljattain uutisia Aikavarkaan tulevista leikkikavereista. Äidyin nostalgiseksi.

Loppukesän hitaat päivät palasivat mieleeni. Sitä olotilaa ei saa koskaan takaisin, kun odottaa viimeisillään ensimmäistä lastaan, eikä tiedä lainkaan mitä tuleman pitää. Saa keskittyä täysin itseensä ja tulevaan. Voi valmistautua henkisesti synnytykseen vaikka koko päivän ajan. Kukaan ei vaadi mitään.

Aikavarasta odottaessani viimeinen kolmannes oli parasta aikaa. Nautinnollista jopa. Vaivoja oli raskauden vaiheeseen nähden varsin vähän: 
  • pohkeissa veti suonta öisin
  • selkä ja jalat väsyivät seisomiseen ja kävelyyn nopeasti
  • hengästyin helposti 
  • heräilin parin tunnin välein, koska alempi kylki puutui tunnottomaksi ja taas piti käydä vessassa
  • raskausdiabeteksen vuoksi ruokavalion kanssa piti olla tarkkana, ettei vauva kasvaisi liian isoksi tai kärsisi verensokerin romahduksesta syntymänsä jälkeen
  • en yltänyt leikkaamaan varpaankynsiä 
  • supisteli jatkuvasti, tosin kivuttomasti  
Tunsin voivani (riittävän) hyvin. Kuvotus oli kaukana takana, verenpaine pysyi matalana eikä turvotuksesta ollut tietoakaan. Ei närästänyt, ei ollut liitoskipuja. Ja ennen kaikkea pelko, joka mieltäni painoi raskauden kaksi ensimmäistä kolmannesta, oli poissa. Pelko siitä, että jokin menisi kohtalokkaasti pieleen. Tunsin Aikavarkaan jalkojen vipeltävän kohdussa ahkerasti. Vatsa poukkoili ja kohoili elinvoimaisesti tulokkaan venytellessä ahtaassa yksiössään. Uskoin jo, että saisimme Miehen kanssa Aikavarkaan elävänä syliimme.

Viikkoa ennen laskettua aikaa. Siellä se suunnittelee aikani vohkimista.

"Lepää nyt kun voit”, kaikki sanoivat kesällä. ”Nauti nyt, kun on vielä hiljaista. Pian et enää ehdi.” Kyllähän minä lepäsinkin. Makasin sohvalla ja luin kirjan toisensa perään. Välillä torkuin ja heräsin, kun Mies tuli töistä. Hypistelin vauvanvaatteita, ladoin niitä lipaston laatikoihin kokojärjestyksessä, pohdin pitääkö body pukea housujen ylle vai alle. Kuuntelin musiikkia, juttelin vauvalle, silittelin vatsaani joka silloin tuntui ihan normaalilta mutta nyt valokuvista katsottuna oli valtava. Join vadelmanlehtiteetä, joka kuulemma vahvistaa kohtulihasta ja nopeuttaa synnytyssupistuksia (en tahdo tietää, miten hidasta puuhaa avautumisvaihe olisi ollut ilman sitä teen litkimistä). Kirjoitin päiväkirjaa. Liimailin viimeisten viiden vuoden lomakuvat albumeihin ja kirjoittelin kuvatekstejä. Kävin kävelyillä metsässä; puolen tunnin lenkkiin kului 40 minuuttia. Venyttelin sen verran kun pystyin. Tuijottelin takapihalle. Odotin. 

Ei ensikertalaisäiti tajunnut, ettei omasta lapsuudesta säästyneitä pehmoleluja tarvitse pestä jo ennen vauvan syntymää. Ei se ole vieläkään koskenut niihin. Mutta olihan tuo hauska näky, kun nallet ottivat aurinkoa.
Enkä kaikesta etukäteisvisualisoinnista huolimatta tiennyt lainkaan, miten kokonaisvaltaisesti elämä tulisi muuttumaan 55 minuutin ponnistuksella eräänä lauantai-iltapäivänä Tyksin synnytysosastolla.   

Niitä loppuraskauden tunteja, päiviä ja viikkoja on toisinaan ikävä. Niistä muodostui taianomainen kokonaisuus, jonka aikana kelluin irrallisen kuplan sisällä. Yhtä tuoreena ja tietämättömänä kuin vielä vatsassani venyttelevä Aikavaras.

Toisen painoksen kanssa, mikäli sellainen joskus tulee, loppuraskaus ei voi olla samanlainen. Yhtä maaginen. Esikoinen pyörii kintuissa kaiken aikaa, ja kokemus on jo tuttu. Asiat varmaan menevät eri tavalla kuin ensimmäisellä kierroksella, mutta viimeisillään odottamisesta, synnytyksestä ja vastasyntyneen hoitamisesta on takana jo yksi kokemus, olivat muistot sitten kelvollisia tai kauheita.  

Esikoistaan odottavien ystävieni raskaudet ja synnytykset jännittävät ja kutkuttavat minua. Viikot ja kuukaudet vierivät. Kun kesä koittaa ja vauvavatsat venyvät äärimmilleen, voin elää taas mielessäni uudelleen ne syyskesän 2012 pysähtyneet hetket.

4 kommenttia:

  1. Oi nostalgiaa! Hihih! Täällä päin eletään vielä sitä höttöistä kuplassa olemista. Nimim. Toivoo jo kylmää kesää ja menee huomenna sokerirasituskokeeseen ;)

    VastaaPoista
  2. Nauti siellä kuplassa! Se puhkeaa siellä synnytyssalissa aika radikaalilla tavalla.

    Pidän peukkuja sokerirasitukseen, kerro sitten miten kävi!

    VastaaPoista
  3. Kuplassa on kyllä ihanaa, mutta kyllä mä jo niin odotan, että pääsen tutustumaan tähän mahakuplan asukkaaseen!

    Mä selvisin puhtain paperein sokerirasituksesta! Jihuu! Paastoarvo oli 5.0, yhden tunnin jälkeen 5.7 ja kahden tunnin jälkeen 4.0. Olen tosi huojentunut, koska olin ihan varma, että radi-diagnoosi napsahtaa. Täytyy toivoa, että selviän myös siitä myöhemmästä rasituksesta, kun nythän viikkoja on vasta 17+3. Joka tapauksessa saan nauttia ainakin vielä synttärikakusta hyvällä omatunnolla! ;)

    VastaaPoista
  4. Kiva kuulla!

    Mulla oli eka rasitus jo rv 12, siinä oli matalat ja esimerkilliset arvot. Tokassa rasituksessa rv 26 oli paastoarvo taas 4.7, mutta 2 h arvo olikin 10.9 (raja-arvo on 10.0), mistä napsahti se radi-diagnoosi. Sormenpäät oli rei'illä koko kesän, kun piti mittailla verensokeria aterioiden jälkeen, enkä pahemmin päässyt nauttimaan mansikoista - mutta onneksi seuraava mansikkakausi alkaa jo 4 kuukauden päästä :-)

    Toivotaan, että sulla on hyvät arvot seuraavassakin rasituksessa. Mutta jos ei ole, niin siihen löytyy keino jos toinenkin.

    Synttäreitä odotellessa!

    VastaaPoista