perjantai 8. helmikuuta 2013

Serenadi kesäkurpitsalle



Jos et vielä tykkää kesäkurpitsasta, kannattaa opetella. Se on mahdollista: olen aikoinaan opetellut tykkäämään vihreästä teestä, tummasta suklaasta ja maustamattomasta jogurtista. Mitään niistä en enää vaihtaisi pois. 

Kuulemma vauva tottuu äidinmaidon kautta eri makuihin. En halua Aikavarkaan ehdollistuvan jo imeväisiässä kalapuikkoihin ja ranskalaisiin, ja koska a.e.v. söin pääsääntöisesti tosi terveellisesti, syön suhteellisen terveellisesti myös nyt imetysaikana.

Kesäkurpitsa ratkaisee ainakin kerran viikossa lounaspulmani helposti, nopeasti ja terveellisesti. Kesäkurpitsassa parasta on se, ettei sitä tarvitse kuoria. Eikä sen pilkkomiseen tarvita voimaa ja terästä, toisin kuin esimerkiksi bataatin paloitteluun. Onhan se vähän pliisu vihannes, sellainen kuiva versio kurkusta, mutta niin helppo. Ja rutkasti terveellisempää kuin ranskalaiset. Se sisältää paljon kuitua sekä ainakin C- ja E-vitamiinia ja oletettavasti myös poistaa elimistöstä kuona-aineita. Lue lisää täältä. Lisäksi kotimainen kesäkurpitsa on kesäaikaan ihanan edullista. Nyt talvella joutuu tyytymään espanjalaiseen.

Talvella espanjalaista, kesällä suomalaista

Näin hoituu pikaruoka kesäkurpitsasta:

1.      Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
2.      Pese ja viipaloi kesäkurpitsa.
3.      Lado viipaleet uunivuokaan. Heitä päälle öljyä ja mausteita oman maun mukaan.
4.      Laita uuniin (vaikka uuni ei ole edes lämmennyt vielä). Ota pois kun näyttää sopivalta (yleensä 30 minuutin tietämillä).
5.      Syö vaikka kanan, kalan tai raejuuston kanssa. Kaveriksi avokadoa ja salaattia. Itse paistan usein broilerin fileeleikkeitä sillä aikaa kun kesäkurpitsa valmistuu, tai laitan palan kirjolohta kesäkurpitsaviipaleiden kanssa samaan uunivuokaan kypsymään.

Vinkki: Ylijäävät kanafileet voi pakastaa. Eipähän tarvitse seuraavaksi kesäkurpitsaa uuniin lykätessä edes paistaa niitä kanoja, vaan sulattaa vain pakastimesta.

Joku voi nyt ihmetellä, missä peruna, riisi tai pasta piileksii. Kun lautasella on proteiinia (yleensä kanaa, kalaa tai raejuustoa), kypsennettyjä vihanneksia ja toivottavasti vähän salaattiakin, en tarvitse siihen muita hiilareita viemään tilaa niiltä terveellisemmiltä. Ja se nopeus! Ei mulla ole kolmea varttia aikaa odotella ohran kypsymistä, ja valkoisesta riisistä en tykkää. Karppaajaa musta ei kuitenkaan saisi tekemälläkään. Syön puuroa, mysliä ja paahtoleipää, ja teen paljon nopeita ja riittoisia pastaruokia (aina täysjyvästä). 

Jos kesäkurpitsa ei innosta, kokeile kutsua sitä zucchiniksi. Maistuu heti paremmalta.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti