keskiviikko 21. elokuuta 2013

Yksityisalue – läpikulku kiellettyAikavaras on toistuvista kielloista huolimatta alkanut leikkiä ovilla. Pelkäsin, että ovi-innostuksesta seuraa liiskaantuneita varpaita ja sormia, ja lohdutonta itkua. Aikavaras on kuitenkin harvoin moksiskaan vaikka kiskaisee välillä oven jalkansa yli. 

Ovi! Se heiluu niin ihanasti. Eestaas, eestaas.


Mutta piinaavia tilanteita ovileikistä seuraa. Vaikka noita metriheikkejä kuuluu tietysti pitää silmällä joka hetki, aina välillä nyt vaan on pakko tehdä jotain muuta, ihan pari sekuntia. En nyt puhu mistään Facebookissa piipahtamisesta vaan ihan muun muassa käsienpesusta likaisen vaipan vaihtamisen jälkeen, jääkaappitavaroiden laittamisesta takaisin kylmään ruokailun päätteeksi, kauppakassien purkamisesta, pyykkien ripustamisesta… Niitä tilanteita tulee vastaan, joissa se lattiakiitäjä pääsee livahtamaan jonnekin. Ensin sitä on kiitollinen, että kerrankin se ei ole roikkumassa lahkeessa tai kiskomassa uuninluukkua auki. Sitten kuuluu, miten ovi sulkeutuu.

Ahaa, se meni omaan huoneeseen ja laittoi oven kiinni perässä.

No koskas sieltä mahtaa kuulua muksis ja byäääh?

Ja jopa äitien pitää toisinaan vierailla naistenhuoneessa. Yleensä Aikavaras päättää, että nyt loppuu tämä inhottava ovi auki vessassa käyminen tässä perheessä, suljenpa äidin tuonne yksikseen vähän mietiskelemään tekemisiään. Siinä kaveri sitten seisoskelee suljettua ovea vasten, eikä tietenkään yksitoistakuisilla aivoillaan ymmärrä mitä mä oven toisella puolella yritän neuvoa. Jossain vaiheessa (vauvaan) iskee ikävä, jolloin ovea vasten pitää suorastaan liimautua, sitä pitää takoa huutaen, jos siitä vaikka pääsisi läpi sinne mistä äidin ääni kuuluu. Huoh. Ei silloin tietenkään auta kuin odottaa, että Aikavaras bongaa jotain muuta kiinnostavaa, yleensä myös kiellettyä, ja syöksyä ulos ja perään heti kun oven takaa alkaa kuulua loittonevaa konttausläiskytystä. 

Moi moi!

Käsitykseni mukaan joillain on vauvoja, jotka odottavat kiltisti paikoillaan. Istuskelevat ja katselevat mitä tapahtuu. Jotka voi ottaa vessaan mukaan, eivätkä ne sinkoile siellä päättömästi, nuole lattiaa, kiipeä lavuaariin ja yritä sukeltaa äidin ohi vessanpyttyyn. Tajuavatko ne ihmiset, miten helppoa arkiaskareiden toimittaminen on? Nehän voivat vaikka laittaa ruokaa vauvan ollessa hereillä (mun unelma). 

Toivon välillä, että käsitys on väärä. Pelkkä myytti. 

2 kommenttia:

 1. Mä nyt näköjään kommentoin joka asiaan =) Odotan kans milloin tuo tyyppi oppii ryömimään/konttaamaan. Meillä siis normijuttujen lisäksi "vaaratekijänä" koirat ja rappuset sekä ylä- että alakertaan ja keskikerroksessa ei vessaa lain (vanhassa talonrotiskossa kun asutaan) Noh silmät selkään ja silleen. Keittiössä onkin koiraportti jo valmiina, joten sinne saan kaverin teljettyä itseni seuraksi repimään veitsiä laatikoista yms :) Koko ajan sitä miettii että mitä kaikkea täällä pitää huomioida, johtoja yms. mutta kaipa saan aikaiseksi toimia vasta kun näen mihin kääpiö itseään tunkee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sen kun kommentoit, kiva vaan! Ou nou, kyllä varmaan mietityttää mitä tuleman pitää, kun on koirat ja rappuset, mutta on niitä muitakin lapsia ihan mukavasti varttunut tuollaisissa olosuhteissa ;-) Silmät pitää olla selässä ihan raputtomissakin kotitalouksissa. Mua jotenkin ahdistaa, kun tuntuu että koko ajan löytyy uusia varomisen ja varoittelun paikkoja. Ei niitä kaikkia VOI eliminoida.

   Vai voiko? Juttelin viikonloppuna puolitutun kanssaäidin kanssa, jolla on 6 kk ja 1,5 v vanhat lapset. Kuulemma heillä on koko kämppä kontattu läpi lapsen näkökulmasta ja ihan tosissaan poistettu KAIKKI vaarallinen tai haitallinen. Näin äiti voi antaa vanhemman lapsen temmeltää vaikka tunnin ajan yksin muissa huoneissa jos vain viihtyy, kun hän on vauvan kanssa tai laittaa ruokaa. Apua, mä en pystyisi luottamaan. Kun inhimillisiä vahinkoja sattuu. Saattaa taskusta pudota matolle jotain, mikä lapsen kädessä onkin vahingollista. Ja on kuitenkin huonekalut, joiden päälle voi kiivetä ja joilta pudota. Enkä mä toisaalta tahdo muutenkaan, että Aikavaras "saa luvan" availla aina kaikki kaapit ja vetää niistä kaiken alas. Ei se ole musta tarkoituksenmukaista, vaikka kyse olisikin pelkistä vaatteista ja lakanoista. On paikkoja, joihin EI mennä, syystä tai toisesta. Ja entä pistorasiat? Vaikka ne olisi lapsisuojattu, onko oikein että lapsi SAA sorkkia niitä? Entä kun mennäänkin sellaiseen paikkaan, jossa suojausta ei ole? Hmm. Hankalaa... Ja tätä vahtimista ja pohtimista jatkunee vielä vuosia... :-o

   Poista