torstai 23. tammikuuta 2014

Isi ja kuumailmapallo eli lapsen muistista



Välillä sitä tulee miettineeksi, mitä kaikkea tuo 1 v 4 kk ikäinen napero muistaa. Millaiset asiat jäävät pienen mieleen? Muistaako se maanantaina, millaista päiväkodissa oli perjantaina? Kun ei siltä voi oikein kysyäkään. Tai voi, mutta vastaus on todennäköisesti "pääppä". Ja sitten se tökkää mua nenään, hihkaisee "enä!", kiskoo korvakorua, ilmoittaa sen olevan nimeltään "äisä" ja juoksee lopuksi kaatamaan leegolaatikon päähänsä. Itseilmaisu kuitenkin kehittyy kaiken aikaa, ja viitteitä tehostuvista muistitoiminnoista voi jo bongailla sieltä täältä.

Esimerkiksi:

Jouluna menimme mun äidin luo autolla. K.o. Mummilaan ollaan yleensä matkattu bussilla ja jätetty rattaat kerrostalon pohjakerroksen vaunusuojaan. Kun lähdettiin Aikavarkaan päiväunien jälkeen kohti seuraavaa etappia, toista Mummilaa (äh, joku erottava termi noille kahdelle pitäisi keksiä!), Aikavaras käppäili pohjakerroksessa ihmeissään vaunusuojaan: mitääää, eikö tällä kertaa haetakaan rattaita täältä?

Mies palasi lauantaina kahden viikon työmatkaltaan. Isin kuvaa oli kyllä katseltu kirjahyllyssä seisovasta hääkuvasta ja jääkaapin oveen kiinnitetystä 1-vuotissynttäreiden kiitoskortista, jossa Aikavaras poseeraa yhdessä kuvassa Isin sylissä ja toisessa harjoittelee lennokkaita ensiaskeleita Isin vieressä. Vältin kuitenkin puhumasta "Isi tulee viikon päästä / ensi lauantaina / ylihuomenna / myöhemmin tänään" -juttuja, koska ajanmääreet eivät varmaan menisi perille. Kokemuksen mukaan Aikavaras ymmärtäisi, että joo Isi tulee Isi tulee! ja innostuisi ja menisi hakkaamaan eteisen ovea... viikkoa liian aikaisin. No, lauantaina ulko-ovelta alkoi kuulua ääntä kesken Aikavarkaan välipalan: Avain oveen. Kahva kääntyy. Ovi aukeaa. Matkalaukku lasketaan tuulikaapin lattialle. Ovi sulkeutuu. Kahinaa, kenkien riisumista, sen sellaista. Johon Aikavaras innoissaan, vuorotellen osoitellen kohti eteistä ja katsoen mua jännittyneenä: "ISI!" Kaveri siis aivan selkeästi muisti, että vain ja ainoastaan Isi tulee ovesta niin ettei ovikello soi. Ilman että meidän täytyy mennä avaamaan ovi. Ja Isihän se oli, Aikavarkaan suureksi riemuksi.

Viimeisenä esimerkkinä kuumailmapallo, joka purjehti halki talvitaivaan samaisen välipalan aikana, juuri ennen Isin kotiutumista. Kesken omenan syömisen Aikavaras alkoi osoitella ikkunaan: "Appa! Appa!" No mitä se nyt pallosta puhuu, mietin ja yritin kiinnittää kaverin huomion takaisin omenaansa. Mutta ei. "APPA!" Katsoin taivaalle: kas, kuumailmapallohan siellä. Vautsi, se tunnisti kuumailmapallon palloksi, varmaan siksi että yhdessä kuvakirjassa taivaalla menee kuumailmapallo. Sitä palloa sitten ihmeteltiin siinä kunnes Isi tuli, ja sitten sitä katseltiin Isin kanssa. Ja... sitä päivitellään edelleen, viitisen päivää myöhemmin. Muistattehan tekin Äiti ja Isi että tuolla taivaalla meni se hieno APPA?

Ja koska nämä esimerkit ovat näin selkeitä, varmasti pienissä aivoissa liikkuu vaikka mitä assosiaatioita ja muistoja, joita en osaa edes kuvitella, onhan lapsi sentään aikamoinen laatikon ulkopuolelta ajattelija.   

***

Nasevan, näppärän ja naurattavan loppukaneetin sijaan – koska sellaista en keksi vaikka koko työpäivän yritin – tyydyn toteamaan, että TJ1. Huomenna klo 14.15 sanon heipat toimistolle joka juuri ja juuri ehti tulla tutuksi, talsin bussipysäkille, ajelen viisi pysäkinväliä poskiahyytävässä pakkassäässä ja painun hakemaan Aikavarkaan päiväkodista. Nuhaneniä ollaan kumpikin edelleen, mutta en sentään minäkään enää täysin taudin runtelema niin kuin vielä viikonloppuna.

Ensi viikolla totutellaan taas uuteen elämisen rytmiin!  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti