tiistai 11. maaliskuuta 2014

Kevät etenee mutta ei se toukokuu koita koskaan, eihän?



Viikot vierivät ja tiedän, että kevät kuluu nopeammin kuin uskoisinkaan. Tekemistä on paljon – pitäisi järjestellä asuntoa uudestaan, tyhjentää kaapeista turhaa tavaraa, vieroittaa Aikavaras tutista… ai niin ja siirtää Aikavaras nukkumaan pinnasängystä lastensänkyyn.

Lastensänkyyn siirtyminen lienee ihan oma projektinsa tuon riekkujan kanssa. Pitää ensin kuitenkin hankkia portti Aikavarkaan huoneen ovensuuhun, koska en millään ilveellä pysty uskomaan, että yöllä herätessään napero tyytyisi huutelemaan sängystä käsin tai kipittämään ennakoitavasti Äidin sängyn viereen. Viime viikkoina öisinkin, kun painajaisista ja uusien sanojen oppimisesta levoton yöitkijä on pyristellyt vapaaksi Äidin sylistä kello puoli kolmelta, on nimittäin ilmennyt kovaa halua juosta inni!!! eli ”sinne” eli ensin olohuoneen sohvalle istumaan, sitten kurkkimaan ikkunasta takapihalle, sitten kaivelemaan kirjoja esille… Ilman porttia en saa taatusti nukuttua itse silmällistäkään, kun pelkään herääväni jossain vaiheessa yötä huomaamaan, että pakastimen ovi on ollut auki ties miten kauan, hella on päällä ja Aikavaras istuu tiskikoneessa likaisia haarukoita nuolemassa.

Jotenkin kaikki lykkääntyy. En tahdo tarttua toimeen: jos en tunnusta ajan kulumista, ei se kulu niin nopeasti. Eeeeei tässä vielä mitään kiirettä ole. (Vaikka ihan kohta onkin.) Vasta 29 viikkoa täynnä... ja toukokuuhun on to-del-la pitkä matka vielä!

Miksi näin? Vaikka raskaana oleminen on useimpina hetkinä kaikkea muuta kuin autuutta, niin ajatus/tunnettu fakta, että raskaus myös päättyy ennemmin tai myöhemmin, on alkanut kauhistuttaa. Synnytyspelko on nostanut ruman päänsä.

Lapsettomana kammosin ajatusta synnytyksestä. Hyi ja hui! Kun tulin ensimmäistä kertaa raskaaksi, asia muuttui kertaheitolla: tuntui äkkiä luonnolliselta, että kyllähän se kaivattu vauva tulee sieltä poiskin. En enää pelännyt. Luin synnytyksestä ja kuuntelin kaikki kauhujututkin, jotta osasin varautua edessä olevaan koitokseen. Loppuraskaudessa synnytys alkoi jännittää, mutta ihan sillä lailla terveesti. Jännitys oli enemmänkin uteliaisuutta.


Ja nyt pelottaa pirusti. Taas kammottaa koko ajatus synnytyksestä: kipu, tilanteen hallitsemattomuus, jälkikipeys. Aikavarkaan synnytyksessä jäi häiritsemään, etten vastoin aikomuksia osannut suhtautua supistuskipuihin millään muotoa rakentavasti. En kyennyt ajattelemaan, että jokainen supistus tuo vauvaa lähemmäs ja blaablaablaa. En pystynyt rentoutumaan. Ja koska supistukset kovenivat yötä vasten ja Aikavaras syntyi vasta seuraavana iltapäivänä, ponnistuspuristusta edeltävä yö jäi täysin unetta, enkä seuraavina osannut nukkua vauvojen itkun ja kätilöiden äänien täyttämässä sairaalaympäristössä ollenkaan. Olin synnytyksen jälkeiset ajat ihan tööt ja itkin kilpaa Aikavarkaan kanssa. Koko homma alkuineen, keskikohtineen ja loppuineen tuntui siis rääkiltä, jota en haluaisi sittenkään kokea just kohta uudestaan. Iik. Vaikka myöhäistähän se nyt on itkeä että miten tuli syyskuun alussa mokattua. 

Ja lisäksi: Aikavarkaan synnytys meni kivusta ja rääkistä huolimatta hyvin. Todella hyvin. Kukaan ei vammautunut pysyvästi, saksia käyteltiin vain napanuoraan (ei muuten ole uupumukselta hajuakaan kuka sen leikkasi, Mieskö?), imukuppiakaan ei vilautettu saati huudeltu sektiosta, ketään ei jouduttu lääkitsemään, tikit paranivat kohtuullisessa ajassa, maito nousi neljäntenä päivänä. Epäonnen arpa osuu kuitenkin aina jonkun kohdalle, ja mitä jos tällä kertaa on meidän vuoro kun kerran meitä jo siunattiin sillä onnekkaammalla arvalla?

Varmaan jollekin pelonhallinta- tai rentoutusharjoituskurssille osallistuminen olisi fiksua. Mutta äh, mun mielikuvissa siellä istuu risti-istunnassa lattialla liitoskivuton liuta äitejä, jotka tuntevat toisensa jo äitiysjoogaryhmästä ja kyselevät toisiltaan, kuka muu aikoo kokeilla synnytyslaulua kivunlievityksenä, ja ainakin puolella on Laosista hankitut haaremihousut ja kaikilla bolakoru ja jokainen on jo opetellut kuusitoista eri kantoliinasidontaa. 

Vaikka todellisuudessa varmaan kukaan muukaan ei pysty enää istumaan mukavasti lattialla. Ja ehkä mullekin vielä mahtuisivat ne Thaimaasta hankitut haaremihousut. Ja ainakin kaikkia muitakin pelottaa. Miksi ne muuten siellä hengaisivat?

2 kommenttia:

  1. Kuulostaa niin tutulta! Suhtauduin esikoisen synnytykseen juuri sellaisella terveellä, myönteisellä uteliaisuudella tyyliin "hauska päästä kokemaan se synnytys!". Onneksi en sentään ajatellut, että meikäläisen ei varmaan tarvitse turvautua mihinkään kivunlievitykseen, vaan ajattelin, että mennään tilanteen mukaan ja katsotaan miten käy. Synnytys sujui raportin mukaan kaikin puolin normaalisti, mutta olihan se nyt niin paljon kivuliaampaa ja raskaampaa kuin olisin ikinä osannut kuvitella. Muhun iski erityisesti ponnistusvaiheessa ihan mieletön epävarmuus, ajattelin, että mussa on joku vika ja että mä en yksinkertaisesti osaa ponnistaa. Olin varma, ettei tästä selvitä ilman imukuppia tai sektiota. No, onneksi selvittiin ja saman tien kun vauva oli ulkona, alkoi myös toipuminen ja aika hyökkäsi kultaamaan muistoja. Kun yritettiin toista lasta, mulle ei tullut edes mieleen, että niin joo, se synnytys pitää sitten taas hoitaa. Mutta nyt tässä parin viikon ajan olenkin yhtäkkiä ruvennut miettimään enemmän ja enemmän synnytystä ja sitä, että niin joo, se olikin NIIN kauheaa, voi apua. Ja pelkään, että jännittäminen tästä vaan pahenee. Ihan samalla tavalla olen myös ruvennut miettimään, että entä jos nyt meneekin sitten jotain kunnolla pieleen kun ekalla kerralla ei mennyt. Huhhuh, joku pelonhallintakurssi taitaisi olla tarpeen mullekin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmaan paheneekin - mutta ehkä sitten viimeisinä viikkoina olemassaolo on niin tukalaa, että tuskaantuminen peittää pelot ;-)

      Toi "raportin mukaan" on muuten hassu asia. Kätilö kävi synnytyskertomuksen ennen kotiutumista läpi ja silloin ei tuntunut jääneen mitään hampaankoloon. Synnytyksen aikana kuulin homman sujuvan oppikirjamaisesti, vaikka itse tietty itkin ja karjuin etten pysty siihen. Mukana ollut kandikin tuli myöhemmin kiittelemään "hienosta kokemuksesta" :-D

      Mutta...neuvolan kotikäynti: terkkari käy samoja papereita läpi ja kauhistelee. Noin monta tikkiä! Noin pitkä ponnistus! Eikö oikeasti käytetty imukuppia kun oli noin vaikeaa?

      Se oli vain yksi kokematon ja tahditon terkkari, jonka sijaisuus onneksi loppui ja tilalle tuli i-ha-na terkka, mutta mun pää meni tehokkaasti sekaisin sen sanoista silloin.

      Jos bongaat Turusta jonkun sopivan kurssin, vinkkaa tänne päin :-)

      Poista