lauantai 18. lokakuuta 2014

Lusikallinen bataattia eli erään aikakauden päätösTiistaina se tapahtui: kuorin, pesin, pilkoin, höyrytin ja soseutin. Sitten Unirosvo sai ensimmäisen lusikallisensa bataattia.

Unirosvo täyttää ensi viikolla viisi kuukautta, olettaakseni kasvaa ihan hyvin ja on varsin tyytyväinen paketti, joten olisihan täysimetystäkin voinut jatkaa periaatteessa vaikka ihan sinne neuvolan suositusten mukaiseen kuuteen kuukauteen asti. 
Paitsi että on ne suosituksetkin vähän hassut: täysimetystä pitäisi jatkaa kuusikuiseksi, mutta lisäruokia pitäisi alkaa antaa 4–6-kuiselle. Liian varhain aloitetut kiinteät lisäävät allergiariskiä (mahdollisesti), mutta alle kuusikuisena aloitettuna (tuoreimpien tutkimusten mukaan) vähentävät. Mene ja tiedä, mikä on parasta. Ehkä se vaihtelee vauvoittain. Ja äideittäin. Minä päätin ottaa kopin selkeästä herkkyyskaudesta – lusikointia nähdessään Unirosvo innostuu ja kurottelee, ja muutaman kerran vauva on suorastaan hyökännyt suu edellä mun omenan/banaanin/leivän kimppuun. Tätä on jatkunut viikkotolkulla. Jos tässä vielä kuukauden verran odottelisi, herkkyyskausi voisi mennä ohi ja syöminen ei välttämättä enää kiinnostaisi.

Ei toisaalta haittaisi myöskään, vaikka pikkuhiljaa perunan, porkkanan sun muiden kautta puuroon päästyämme yösyömiset vähenisivät kolmesta kahteen tai oi, jopa yhteen. Sitten kun vielä päästäisiin niistä muista heräilyistä, niin mäkin alkaisin nähdä kirkkaat sävyt kirkkaina ihan päivittäin sen sijaan että suurin osa univajeisista päivistä kuluu kuin taapertaisi päälakeaan myöten samean veden alla (tuossa lauserakenteessa on jotain mätää, mutta en jaksa hioa sitä oikeakieliseksi, mikä sekin kertoo paljon älyllisestä alennustilastani). Pyykitkin puhdistuvat paremmin, kun muistaa laittaa pesupallon mukaan pyykkikoneeseen (Mies tosin väittää, ettei hajusteeton Ecover vie puklunhajua mun ja Unirosvon vaatteista; mä taas en kestä omissa vaatteissani noiden myrkyllisenvihreiden omoluvilien käryä). Takaisin bataattikokeiluun. Unirosvo tykkäsi. Ihmetteli aluksi, sitten nappasi lusikan omaan käteensä. Toisena päivänä hymyilytti jo kovasti. Kolmantena päivänä vauva selvästi odotti jo ateriaansa, kun kaivoin oranssia jääpalaa pakastimesta kuppiin sulamaan. Pieni kieli työntää toki osan soseesta takaisin huulille ja leualle, mutta kaapimalla ja uudelleen maistattamalla suunnilleen kaikki menee alas. Kahtena ekana päivänä saattoi sosemaistelusta tulla hieman vatsavaivoja, jotka valvottivat pientä harmillisesti isoveljen päiväuniajan läpi – toisaalta kipristelyt saattoivat yhtä lailla johtua aamulla hörppäämästäni tupla-annoksesta kofeiinia, tai jostain ihan muusta.

Kun määrät ovat vielä pieniä, yksi bataatti takaa parin viikon soselusikalliset, mutta pian alkaa vähän työläämpi soseutus- ja pakastusrumba. No, kerran ennenkin se hoitui, miksei nytkin.

Lopuksi myönnän: onhan tässä vähän haikeutta ilmassa. Pieni vauva onkin jo iso vauva.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti