maanantai 28. heinäkuuta 2014

Puheen kehityksestä



Aikavarkaan puheen kehitys on harpannut huimasti eteenpäin tässä kesän mittaan sekä kvantita- että kvalitatiivisesti ja ansaitsee siten ihkaoman analyysinsä (jonka lupasinkin).

Keväällä Aikavaras puhui vielä enimmäkseen ns. omilla sanoilla (esim. pallo = appa, polkupyörä = eve, puuro = eviä, kylmä = emeä, lehmä = ammu jne.). Vielä maaliskuussa Aikavaras kommunikoi yksi sana kerrallaan. Vapun tienoilla tuli eka kolmisanainen lause. Nyt kaveri brassailee neli-viisisanaisilla lauseilla (Äiti laittaa uusi roskapussi tonne. Isi menee tonne takapihalle. Äiti näyttää Aikavaras kohta peiliä. Isi antaa Aikavaras lisää juustoa.) ja esittelee jatkuvasti uusia, oho-mistä-se-tonkin-on-oppinut -juttuja. Ääntäminen tosin on sen verran hoppuilevaa ja parahultaista, etteivät vieraammat taida pojan pölinää ymmärtää. Jos lapsi huutaa ruokapöydässä isää peeviijaa!, arvaisitko että hän tahtoo ruoan päälle persiljaa?

Alkukonsonantit tuppaavat usein jäämään kyydistä, mutta jos kurkkuärrä lasketaan vastaamaan oikeaoppista r-äännettä, Aikavarkaan äännevarastosta puuttuu enää l-äänne. Viisisanaisia lauseita tulee joka välissä ja omat sanat ovat järkeistyneet kohti yleisesti tunnettuja versioita: pallosta on tullut pauo, polkupyörästä pookupyyvä, puurosta puuvo, kylmästä myymä, lehmästä ehmä. Genetiivi on hienosti hallussa (Aikavarkaan hiekka, Äitin kahvimuki, vauvan kakkavaippa, Isin avain), samoin partitiivi objektina toimiessaan (Isi tuo leipää, Aikavaras lukee kirjaa).

Tulkintaa lapsen puhe silti vaatii. Mummit esimerkiksi eivät aluksi ymmärtäneet, mitä Aikavaras tarkoitti hokiessaan Aikavaras osaa piipii kortiinni. Äiti ja Isi kuitenkin tietävät, että toki lapsi osaa kiivetä korkealle. Kun Aikavaras laulaa kyngyä mammoa, kyngyä mammoa, me tiedämme että kyse on tyrni- ja mangososeille omistetusta oodista. Ja kun iltapalatoive on puuron tai leivän sijaan yhnyä, kyllä me osaamme antaa Aikavarkaalle mysliä.  

Sitten on näitä mysteereitä: Onko tosiaan helpompaa sanoa uaois kuin pois? Miksi Muumi on Aikavarkaan suusta kuultuna muuten Unni (samoin Mummi on Unni), mutta Muumi-ohjelman loppulaulun Aikavaras laulaa muodossa hei Muuni? Miksi ihmeessä kaksi on Aikavarkaan puheessa tassi, mutta taksi on kassi?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti