perjantai 6. helmikuuta 2015

Viikon aikanaTaas perjantai. Tällä viikolla olen...

...seurannut Valeäidin ihailtavan rohkeaa keskustelunaloitusta omiin lapsiin kohdistuvista aggressiontunteista, jotka aiheuttavat käsittämättömän syvää syyllisyyttä etenkin johtaessaan harmaalle alueelle – naama punaisena karjuminen, astetta turhan tiukka tarttuminen kädestä jäähylle vietäessä, tarpeettoman riuskat otteet rimpuilevaa lasta väkisin pukiessa. Ei lyömistä, ei tukistamista tönimistä luunappeja ulos pakkaseen telkeämistä, mutta huonoja, asiantuntijoiden laajalti mediassa tuomitsemia kasvatuskeinoja, joihin sortuu väsyneenä ja kärsimättömänä ja etenkin silloin kun on tyytymätön itseensä ja omaan suoriutumiseensa, omaan riittämättömyyteensä. Been there, done that – ja olen syyllistänyt itseäni ja rypenyt huonoudessani, kuvitellut olevani suunnilleen ainoa jonka hermot pettävät välillä ei-rakentavasti. Valeäidin postauksen kommenttikenttä kuitenkin kertoo toista tarinaa. Mikä helpotus, jonkinasteinen synninpäästökin; ehkä olenkin normaali, inhimillinen, kokonaisuudessaan kuitenkin turvallinen äiti lapsilleni. Ja kehityskelpoinen. Ja ehkä omien käyttäytymismallien kriittinen arviointi ja raivontärinästä seuraava syyllisyys sekä omien tunteiden herättämä pelko nimenomaan ehkäisevät sinne mustan alueen puolelle astumisen.

...käynyt ajokorttia varten passikuvassa. Vanhemmanpuoleinen täti-ihminen oli huolissaan nenän kiiltämisestä: ”Ajattelin ettet varmaan halua katsella sellaista kuvaa sitten niin kauan!” Kiitin ja puuteroin vähän, mutta lisäsin että mulla on kaksi alle kaksi- ja puolivuotiasta poikaa, en enää ehdi priorisoimaan mattaista nenänpäätä. Täti hämmästeli, missä välissä olen ehtinyt lapset tehdä kun olen ”vasta ajokortinhankkimisiässä”. Optikolle mars.

...soittanut kodinkonehuoltoon ja kysynyt, mitkä toimenpiteet olisivat paikallaan kun kaksivuotias keksi leikkiä uunin olevan ottomaatti ("Täältä saa rahaa omalla kortilla!") ja kaksivuotiaan logiikalla ja oma-aloitteisuudella ei jäänytkään odottelemaan seteleitä vaan sujautti Mieheltä pöllimänsä viisikymmensenttisen jonnekin uuninluukun ja ohjauspaneelin (tai mikä lie nimeltään) välissä olevaan salakäytävään. Takaisin soittaneen Kimmon mukaan kyseessä on onneksi vain ilmastointiaukko, eikä sinne tungettu kolikko aiheuta muuta kuin Aikavarkaan köyhtymistä. Pitkällä rautalankakoukulla sitä voi kuulemma koittaa onkia. 

...kuunnellut mielissäni Unirosvon monipuolistuvaa juttelua: "Tätätätä! Bää! Mömmömmämmämmääää. Tjii. Shii. Tititi!"

...ostanut apteekista kattavan arsenaalin kaikkea mahdollista sekä laatinut listoja ja koonnut kasoja. Vielä niiden pitäisi järjestäytyä järkevästi matkalaukkuihin. Jos kaikki menee riittävästi putkeen, astumme lentokoneeseen huomenna.

Ettei vain unohdu pakata lapsille paitoja mukaan

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti