tiistai 23. kesäkuuta 2015

Valitut palatAikavaras juoksee polvennostojuoksua ja loilottaa käsi suun edessä jotain epämääräistä ”intiaanilaulua”, sitten pysähtyy ja katsoo ylpeänä meitä: ”Tämmöstäkin mää oon oppinu!”

Keväällä, kun iltaisin on vielä pimeää, Aikavaras juoksee suihkun jälkeen nakupellenä ympäri olohuonetta, katsoo heijastustaan takapihan lasiovesta ja osoittaa peilikuvaansa: ” Kattokaa tota energiaa!”

Aikavaras pääsi eilen kesäteatteriin. "Tuolta se tulee, tuolta Mummi tulee hakemaan!"


Käsiä pestessä Aikavaras esittää ex tempore uudenlaisia näkemyksiä perheenjäsenistä:

”Minä voin olla leppäkerttu. Unirosvo voi olla muurahainen. Äiti voi olla kimalainen. Isi voi olla…lehmä.”

Aikavaras oli jaksanut hienosti katsoa koko esityksen ja tykännyt kovasti. "Siellä teatterissa sedät tanssi ja kaatuili ja niille tuli pipejä. Sitten tuli paljon savua, ja sedät avasi aarrearkun ja lattian kannen. Yhdellä sedällä ei ollut hattua. Yksi setä muuttui apinaksi. Sitten ne tanssi taas. Tuli käärmeitä ja nekin tanssi! Välillä sai jätskin, jossa se valkoinen oli kylmää, ja siinä oli keksiä kiinni."


Eräänä päivänä kesken vessareissun Aikavaras raportoi vakavasta tapahtumasta:

”Äiti on tuhma!”

”Miten niin? Mitä mä olen tehnyt?”

”Sinä löit minua. Sä löit minua niin kovaa. Villasukalla!”

(Toim. huom! En tunnusta tätä tapahtuneen. Mutta onneksi vain villasukalla eikä paistinpannulla. Tämä keskustelu käytiin sellaisella viikolla, jonka aikana Aikavaras näki myös sinnikkäitä unia vihreästä polkupyörästä takapihalla ja muisteli toista ei-tapahtunutta laiminlyöntitapausta, jolloin minä en ilmeisesti antanut nälkäiselle lapselle muuta ruokaa kuin laatikollisen kiivejä, ja lapsiparan piti syödä kaikki kiivit, ja maha tuli kipeäksi. Uskon tämän tarinan pohjaavan tapaukseen, jolloin kieltäydyin antamasta kolmatta kiiviä ja sanoin, että jos on vielä nälkä, pitää syödä jotain muutakin kuin kiivejä, ettei tule maha kipeäksi.)

Oli muuten hankala kuvata Aikavarasta Muumimaailmassa, kun selässä oli iso tunnistetarra nimineen ja Miehen puhelinnumeroineen, ja Mies toivoi pelkäsi otaksui saavansa hillittömän yhteydenottoryöpyn, jos numero vilahtaisi täällä.

Ruokailuhetket täyttyvät usein jatkuvista jatkovaatimuksista, vaikka ruoka on jo edessä. Välillä mikään ei tunnu alun perinkään riittävän:

”Haluan naamaleivän. Haluan siihen naamaan myös korvat. Ja hiukset. Ja jalat. Ja kädet. Ja hännän.”


Vaatimusten lisäksi Aikavaras on oppinut esittämään kysymyksiä, jotka saavat vastaajan suuhun pyöreän etuvokaalin (ööööö…):

”Mitäs sitte tehdään kun mielikuvitus on loppu?”

Ei liity lapsen suusta putkahtaneisiin pommeihin, mutta jopas on hankalaa hoitaa hyttysenpistoa, joka nostatti koko kämmenselän kosketusaraksi sinipunaiseksi pullaksi (kuva ei näytä totuutta, tosin valtaosa turvotuksestakin laski jo). Kortisonivoidetta ei voi laittaa ennen ulkoilua eikä sitä saisi eksyä silmiin - siis laastari päälle kotosalla. Terveyskeskuksesta luvattiin soiton perusteella kirjoittaa antihistamiiniresepti seuraavia hyttyskohtaamisia silmällä pitäen. (...ainut, mitä jäin tosissani miettimään, on että MIKSI IHMEESSÄ sanoin että toivottavasti löytyy joku ei-väsyttävä lääke. Miksi, miksi? Mitä oikein ajattelin?) 


Ja kyllähän äidille kannattaa tarjota vähän inspiraatiota kauhunovelliin:

”Miksi sun silmät on tuollaiset? Ei sinulla oikeastaan kuuluisi olla silmiä ollenkaan. Voisit katsoa aina peilin kautta vain. Me voitais ottaa välillä pois noi sun silmät. Joo, tai setä tulee ja ottaa ne kyllä pois.”


Laskutaidoilla Aikavaras peittoaa mennen tullen humanistiäitinsä:

”…kymmenen, kaksitoista, yksitoista, kolmetoista, kalsaritoista!”

"Minulla on apupyörät! Voin näyttää niitä tytöillekin!"


Myös singer-songwriter -kykyjä löytyy ainakin tämän Aikavarkaan itsekeksimän laulun (tai aloituksen, koska biisi jatkui vielä kymmenisen minuuttia) perusteella:

”Saippuaa on vessanpytyssä että kakkaa voi pestä, ja äitikin on vihainen ja sillä on taas likainen paita!


P.S. Aikavaras ei todellakaan puhu vielä ilman ääntämisvirheitä, mutta näin pitkässä listassa lainauksia olisi ollut hieman lukijaepäystävällistä litteroida kaikki puuttuvat r- ja l-äänteet ja konsonanttiyhdistelmien pelkistymiset sun muut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti