Loppusyksyn
mystinen kokkausinto kesti muutaman viikon ja lopahti joulusiivoukseen. Jouluna
iski flunssa ja siitä asti olo on ollut enemmän tai vähemmän kehno. Sitten
piipahdin pariksi viikoksi töihin, ja sen jälkeen viettänyt toipilaspäiviä
entistä puolivillaisemmalla voinnilla. Ruokaa on pitänyt koko ajan laittaa, mutta
kokeilumieli ja kulinaarisuus eivät ole olleet päällimmäiset prioriteetit.
Tässä
taannoin uuniin päätyi taas laiskan kokin nopea terveyslasagne. Tämä on sen
verran näppärä vuokaruoka, että ajattelin jakaa reseptin. Sitä voi helposti
tuunata oman maun mukaan vielä terveellisemmäksi tai epäterveellisemmäksi, mausteiseksi tai mauttomaksi.
PIKAINEN TERVEYSLASAGNE
täysjyvälasagnelevyjä
kesäkurpitsaa
(1 pieni tai osa isoa)
paprika
(tykkään värivaihtelun takia eniten keltaisesta, mutta kauppareissulla punaiset
olivat vähemmän rupisia)
kirsikkatomaatteja,
jos tiedät että käyttämääsi vuokaan jää reunoille tilaa
Kastike
400 g
naudan jauhelihaa
2
tölkkiä tomaattimurskaa (á 400 g)
mausteita
oman maun mukaan tai esim. liemikuutio (tällä kertaa murensin joukkoon suolattoman
kasvisliemikuution)
(sipulia)
(valkosipulia)
(1–2 porkkanaa)
Pinnalle
150–200 g
juustoraastetta
1. Jos
käytät sipulia, pilko se. Jos olet reipas ja terveellinen, kuori ja
raasta porkkanat. Meillä ei tällä kertaa ollut niitä. Kuullota mahdollinen sipuli ja ruskista jauheliha. Lisää tomaattimurska ja mausteet, myös
porkkanaraaste ja mahdollinen valkosipuli haluamassasi muodossa (puristettuna,
silppuna tai rouheena). Anna kuplia miedolla lämmöllä. Lisää loraus öljyä –
tomaatin ja porkkanan antioksidantit liukenevat helpommin imeytyvään muotoon,
kun vihanneksia kypsentää öljyn kanssa.
2. Laita
uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
3. Kun
kastike poreilee tasaisesti eikä räisky ympäriinsä, huuhtele ja pilko kesäkurpitsa ja
paprika. Huuhtele ja halkaise kirsikkatomaatit.
4. Voitele
uunivuoka rypsiöljyllä. Levitä pohjalle ohuelti kastiketta ja kastikkeen päälle pastalevyjä. Siihen päälle vihanneksia ja taas kastiketta, tai sitten toisin
päin. Uusi lasagnekerros, vihanneksia ja kastiketta. Jatka kunnes vuoka on
täynnä, pinnalle viimeisenä kastiketta. Reunusta halkaistuilla
kirsikkatomaateilla, jos vuoan reunoilla on tyhjää. Jos ei, laita jääkaappiin
ja syö tuoreina ruoan kanssa.
5. Kypsennä
uunissa parikymmentä minuuttia, kunnes pinta näyttää kypsyneeltä. Ota vuoka
uunista (muista varmistaa, ettei utelias taapero juokse käsi ojossa paikalle
juuri kun kuuma uuninluukku on auki ja sinulla painava lasagnevuoka kädessä). Levitä
juustoraaste ja kypsennä, kunnes juusto on sopivan kullanruskeaa. Itse usein
lasken uunin lämpötilaa juustonlisäysvaiheessa, jotta vuoka ehtii muhia vähän
kauemmin. Paistoaika lienee uunista riippuen yhteensä 35–50 min.
6. Tarjoa useana päivänä peräkkäin tai pakasta osa (riippuu myös syömärien määrästä). Meillä lisukkeena on yleensä ruukkujääsalaattia ja avokadoa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti