keskiviikko 3. joulukuuta 2014

Puolivuosikas



Kuusi- ja risat-kuinen Unirosvo ei peittele kiinnostustaan vaan mönkii syöksyy (lattiaa pitkin) innosta läähättäen ja esteet (esimerkiksi minut) ylittäen kohti kaikkea jännää, esimerkiksi Aikavarkaan pottaa, palapelejä, tuulikaappia, matonhapsuja ja Aikavarasta. Väsyessään lattialla oleiluun vauva ryömii mun jalkoihin ja alkaa nykiä housulahkeita. 

Noin iso jo! 


Viime aikoina erityisesti muiden leikit ovat ruvenneet kiehtomaan Unirosvoa ylivoimaisesti. Sekös Aikavarasta hermostuttaa, joten välillä vauvaa koitetaan harhauttaa, ettei puoliksikoottu palapeli saisi kyytiä. Jos vauva hinkuu kuola valuen ja kädet sätkien kohti sitä palapeliä (eikä silloin todella tyydy katselemaan sitä sylistä käsin), sille annetaan usein joku lahjus vähän kauemmas: kuule tuholainen, leikkisitkö hetken tuolla noin, että isoveljesi saa tehdä tämän palapelin loppuun. Mutta kas kummaa, Unirosvo huomaa harhautusyritykset. Vaikka vauvalle annettaisiin juurikin sen vartti sitten himoitsema traktori tai kasa iiiihania leegoja, niin ei. Kiinnostavinta on se, millä isoveli leikkii. No hei tie-tys-ti

Toisin sanoen meillä otetaan kädestä harjoitellaan jakamista. 

Kun Aikavaras lähti lauantaiaamuna Miehen kanssa puistoon ja jätti tahattomasti Unirosvolle ilosien yllätyksen.

8 kilon ja 70 sentin toukalle on kehittynyt ihan selkeä rytmi sekä ruokailuihin että nukkumiseen:
  • neljä kiinteää ateriaa päivässä:
    klo 8 kaurapuuroa
    klo 11 kasvissosetta (bataatti, porkkana, kesäkurpitsa, avokado ja maissi maisteltu)
    klo 15.30 hedelmäsosetta (luumu, omena, mango ja päärynä maisteltu)
    klo 19.30 hirssipuuroa
  • tästä eteenpäin mahdutetaan päivällissose mukaan aikatauluihin
  • kolmet tai neljät päiväunet:
    aamupäivällä klo 9.30-10.45
    iltapäivällä klo 13-14 (välissä vähän hyssyttelyä) ja klo 16.30-17.
    Jos aamupäiväunet jäävät tavallista lyhyemmiksi, Unirosvo torkahtaa arkisin lisäksi Aikavarasta päiväkodista hakiessa puoli kahdentoista aikaan (ja nukkuu sitten lyhyemmät iltapäiväunet vähän myöhemmin)
  • hereillä jaksaa olla päiväaikaan 2-2,5 h ja illalla 2,5-3 h kerrallaan
  • yöunet klo 20-07 triljoonan heräilyn höystäminä
No kyllähän sillä vauvalla on oikeus ryömiä ja leikkiä olohuoneessa (ja mulla oli soseutuspuuhat kesken, kun se heräsi). "Oho, Äiti taisi astua niiden päälle vahingossa. Sinä voit tehdä ne ruokaa odotellessa uudelleen", saatoin sanoa Aikavarkaalle tuntia myöhemmin.

Liikkuvaiseksi ryöminkäiseksi muututtuaan Unirosvo on alkanut kiinnostaa isoveljeä enemmän. Osa tästä kiinnostuksesta on silkkaa reviirinpuolustusta: ei saa Unirosvo koskea! Ei saa rikkoa tätä! Ei Unirosvo ota tota! Mun matto, Unirosvo ei saa laittaa sitä huonosti! Mun lattia, ei Unirosvo nuole sitä!

Osa puolestaan on jonkinasteista huolenpitoa ja Äidin sanojen toistelua: Ei Unirosvo, ei mennä pistorasiaan. Unirosvo ovella ei leikitä, tule pois siitä, sormet jää väliin. (Vielä kun se itse noudattaisi tätä neuvoa.) Unirosvo se tuoli voi kaatua sinun päälle noin. (Ja tätä.) Etkö Unirosvo jaksa olla enää? Ei ole mitään hätää, tule tänne vaan, tule tule, ryömi tänne meidän luokse ja saat kohta maitoakin.

Valtaosa taas on sellaista ihan hyväntahtoista, uteliasta kiinnostusta, joka saa Aikavarkaan kääntymään välipalapöydässä ympäri tai keskeyttämään omat leikkinsä: Mitäkös Unirosvo nyt tekee? Mihin Unirosvo nyt mahtaa mennä? Mitä kummaa Unirosvo ottaa nyt?

No sanopa muuta. Sehän minuakin välillä jännittää. 

"Anna minun mennä maton alle piiloon" on nimeltään Aikavarkaan uusin leikki. Siellä se sitten hihkuu, että "täällä on pelottavaa, uskallanko minä olla täällä".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti