torstai 28. elokuuta 2014

Huoh ja argh



Kummallinen aikaansaamattomuuden ja tehottomuuden tunne vaivaa. Tuntuu, että kaikki jää tekemättä. Mikä nyt on suoraan sanottuna tyhmää ja kiittämätöntä, koska ekan vauvan synnyttyä kaikki vakuuttavat kymmenen imetyskerran riittävän päiväohjelmaksi, ja koska esimerkiksi tiistaina sain kuitenkin huollettua kaksi flunssaista lasta ja leikittyä kummankin kanssa erikseen ja yhdessäkin, ja sen lisäksi laitoin jopa ruokaa ja tyhjensin ja täytin tiskikoneen ja ripustin pyykit ja poimin luumuja ja pesin vessan ja vieläpä bloggasin, ja ai niin, kirjoitin runon Unirosvon ristiäiskiitoskorttia varten. Mitä jäi tekemättä? Ulkoilu – mutta sateli vettä ja Aikavaras oli puolikuntoinen. Imurointi – mutta villakoirat kuulemma tietyssä määrin vähentävät allergiariskiä. Oma aika – mutta ehdinhän blogata. (No, siinä meni 10 minuuttia ja samalla lauloin sylissä hikkaavalle Unirosvolle niska kenossa ja yhdellä kädellä kirjoittaen…)

Vaikka pikkulapset on hetkittäin ihaninta mitä universumista löytyy, odotan jollain tasolla sitä aikaa kun aikuisten ei tarvi kompastua dinosauruksiin eikä joka sohvankulmalla ole kuivumassa kuolaliinaa puolen tunnin käytön jäljiltä. Kotiaskareita ei kerta kaikkiaan voi jättää tekemättä, mutta niiden jatkuva suorittaminen ei ole kovin palkitsevaa, koska jäljet näkyvät vain hetken jos sitäkään. Vaikka keräilen, poimin, järjestelen ja pyyhin jotain joka välissä, koti on, no, ei nyt suoranaisesti pommin jäljiltä mutta ei ihan edustuskunnossakaan (toisaalta mahtaisiko se olla olennainen osa tätä elämänvaihetta?). Pyykkirumba on tauoton, tiskikonetta pitää jatkuvasti tyhjentää ja täyttää, keräyspahvit kasautuvat keoiksi, roskis on nonstoptäynnä ja joka pinnalla on jotain erikoisrojua, joille ei oikein ole omaa paikkaa tai jotka on evakuoitu omilta paikoiltaan pois Aikavarkaan ulottuvilta. Olohuoneestakin tuli yleisurheilun MM-kisojen (vai mitkä ne olikaan? ainakin siellä hypättiin ja juostiin) aikaan taas leikkipaikka, kun Aikavaras roudasi omasta huoneestaan leegolaatikon ja muuta lelutarviketta kisoja puolisilmällä seuraavan Isin tuntumaan, ja nyt ei oma huone enää kelpaisi leikkipaikaksi. Lelujenkeräämiskomennot kaikuvat kuuroille korville, tai sitten kahta uhkaavasti lähenevä taapero mumisee ”emmä kerää”. Ja hakee lisää leluja. 

Toipilas perkaa pihlajanmarjoja


Tiedän ainakin osittain, mistä muustakin tämä kaikki kiittämätön mälsäfiilis johtuu paitsi vähäunisuuden ja liiallisen kotona hengailun juurruttamasta ärtymyksestä:

Voin hyvin, kun

  • elämä ei ole liian hetkistä vaan ehdin myös ajatella ja olla vain
  • kun saan syötyä terveellisesti – kun päivän toinen lämmin ateria puuttuu jo kolmatta viikkoa ja korvautuu suklaalla kahdella luumulla ja kourallisella pähkinöitä ja illalla iskee mitä-me-huomenna-syödään -ahdistus ja huomenna puolestaan missä-välissä-laitan-tän-ruoan -hätä, elämänhallinnantunne juoksee karkuun ja nauraa mennessään
  • kun ehdin harrastaa liikuntaa edes jonkin verran – se hoitaa ja ennaltaehkäisee niska-hartia-selkä- ja lonkkavaivoja, antaa energiaa, tuulettaa lihassoluja ja jollain tavalla pitää mut koossa antamalla keholle ääriviivat. En tarvitse kuntokeskusjäsenyyksiä tai Niken syysmalliston treenitoppeja vaan tässä vaiheessa puolen tunnin olohuonejumppa imetysrintsikat loistaen Aikavarkaan päiväuniaikaan riittäisi, ja siinä pääsinkin jo lupaavaan alkuun. Kunnes se kirottu ja loppumaton flunssa.
  • kun viikon kaikkia sosiaalisia menoja ei tarvi peruuttaa meidän tai niiden tautien takia – oi koska viimeksi tapasin ystäviäni? Kun ei tule työkavereillekaan juteltua, kaveriseuraa kaipaa useammin kuin kerran kuussa. (J ja E, paremmalla menestyksellä sitten pesien tyhjennyttyä parin viikon päästä!)

Just nyt on kaikki kohdat vähän rempallaan. Tilapäistä, mutta riittävän kroonista ottaakseen päähän.

Sama kuin yllä...


Lisäksi takavasemmalta kurvasi vanha tuttu haave kirjoittaa muutakin kuin blogia. Avasin vuoden takaiset tiedostot, uudelleenkirjoitin prologin, sain suunniteltua juonikuviota jonkin verran eteenpäin ja lokeroitua itselleni ajan jolloin voisin kirjoittaa. Sitten tuli saman tien tämä räkis ja Aikavarkaan kotonalusimisviikko ja äh, tuntuu että miksi ihmeessä kehtasin edes etäisesti haaveilla jostain noin megalomaanisesta. Kirjoitetaan sitten kymmenen vuoden päästä kunhan olen saanut kuntoutettua vauvan- ja taaperonkantamisesta vihlovat ranteet.

Tän kaiken päälle painaa urattomuuskriisi: mikä musta tulee isona? Sain taannoin tietää, että tammikuussa startattu lomautus päättyi irtisanomiseen työnantajan toiminnan päättyessä. Just nyt tuntuu, etten osaa mitään, muista mitään, tiedä mitään, eikä kukaan tai mikään instanssi voi ikinä haluta mua osaamaan, muistamaan tai tietämään mitään. Pitäiskö palata koulun penkille? Mutta mitä lukemaan? Mistä työllistyisi hyvin (ilman liikaa ihmisläheisyyttä – hoitoala ei minun kaltaisiani kaipaa)? Ja millä rahalla sinne opiskelemaan palaisin?

Ja nyt kun rutiseminen näyttää sujuvan, kerron vielä että olen näillä alle satasen äo-lukemiin vajonneilla äitiysaivoillani kehittänyt kunnon ekan maailman ongelman juurikin niistä ristiäiskiitoskorteista: haluaisin haluan tehdä samanlaiset kuin aikoinaan Aikavarkaalle, mutta kun mistään tutkimastani reaali- tai virtuaalimaailman myymälästä ei tunnu löytyvän vaaleansävyisiä käsintehtyjä korttipohjia.

On se niin vaikeeta. 

Kylläpä helpotti.

4 kommenttia:

  1. Tässä on aika monta kommentoimisen arvoista aspektia mutta lohduttaako yhtään että multa on kaikki kiitoskortit viimeisen 13 vuoden aikaisista juhlallisuuksista yhä lähettämättä? (Kirjoitus/mitä tehdä elämällä… tuttua huttua). Harmittaa vähän kun asutte Turussa, potentiaalisen live-vertaistuen välissä on hieman liikaa kilometrejä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pakko ne kortit on lähettää, jossain vaiheessa, kun runokin tuli rustattua. Lisämutka matkassa on se, että pitäisi ottaa korttia varten valokuva, mutta kännykkäkameralla en saa vauvan hytkyvästä päästä tarkkaa otosta ja läppäri on syystä tai toisesta lakannut tunnistamasta perusdigikameran kuvansiirtojohtoa (katso miten hallussa nämä tekniset termit...). Oi voi miten hankalaa tämä äitiys nyt on.

      Ette haluis muuttaa tänne Turkuun? On ihan kiva kesäkaupunki!

      Poista
    2. Ei! Katastrofi. Vanhassa oli muistikortille paikka, mutta Mies hajotti sen: http://aikavarkaissa.blogspot.fi/2013/11/taulukauhun-paihittaminen-ja-viskia.html?m=0

      Poista