perjantai 19. huhtikuuta 2013

Onnellisempi kunnianhimottomana



Aikavarasta odottaessani vietin joka toisen maanantai-illan kirjoituskurssilla. Opettaja innostui, että äitiyslomalla mulla on aikaa kirjoittaa.

Opettaja itse oli lapseton. Niinpä, helppohan se silloin on sanoa. Mutta kirjailijakollegansa oli kuulemma kirjoittanut esikoisensa juurikin äitiyslomalla.

Moisesta sankaritarinasta huolimatta en elätellyt turhia toiveita. Aluksi. Jossain vaiheessa valon määrän lisääntyessä kohti kevättä aloin muistella kaikkia lupaavia (?) novellintynkiäni. Sitä vanhaa romaanikäsikirjoitusta, jonka kohdista osa on niin hyviä että ne on pakko hyödyntää joskus, jossain muodossa, jotenkin. (Loppu onkin lapsellista, paatoksellista, tylsää roskaa.)

Yritin palata fiktion luomisen pariin. Epäonnistuin. Se turhautuminen, joka seurasi kun Aikavaras heräsi päiväuniltaan tuntia ennakoimaani aikaisemmin, juuri kun olin saanut ajatuksesta ja inspiraatiosta kiinni, oli hirvittävää.

Aiemmin olin onnellisempi kausina, joina kirjoitin paljon.

Mutta. Aikavaras heräilee päiväuniltaan itkien vain kerran kolmessa viikossa, normaalisti itkuhälyttimestä alkaa kuulua vain äheltämistä, päristelyä, hempeitä vokaaliäänteitä ja pikkuhiljaa vähän vaativampaa kiekumista. Kun haen kaverin sisälle, vaunuista loistaa se vauvojen valloittava ienhymy.  Kukaan ei koskaan ole ollut (eikä varmaan tule olemaan) yhtä iloinen mun näkemisestäni. En halua tahrata niitä hetkiä omalla turhautuneella kiukustumisellani keskenjääneistä henkilökohtaisista pyrkimyksistäni - silläkin uhalla, että jään kirjailijakollegaa huonommaksi enkä saa aikaiseksi bestselleriä Aikavarkaan vauvavuotena.

Tällä hetkellä olen onnellisempi, kun en yritä liikoja. Olen vähän sen tyyppinen tyyppi, että hermostun kun aikataulut pettävät ja suunnitelmat muuttuvat. Kun en pääsekään salille/jumppaan/asioille sinä päivänä ja siihen aikaan kun olin kaavaillut. Kun en pystykään jatkamaan kirjoittamista heti seuraavana päivänä. Aikavarkaasta ja arjen pikku jutuista on paaaaljon helpompi nauttia, kun en ole omien harrastusteni suhteen kunnianhimoinen.

Bestsellerin työstämisen sijaan perustin tämän blogin. Kirjoittamista tämäkin on, mutta ei vaadi pitkiä yksinäisiä hetkiä eikä mahdollisuutta jättää arkitodellisuus kokonaan taakseen.

Ehkä sen kirjailijakollegan esikoisromaani oli omaelämäkerrallista, genretöntä, sekavaa tajunnanvirtarunoproosaa. Siihen mäkin pystyisin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti