Olen tehnyt Aikavarkaan soseet itse. Bataatin, perunan,
porkkanan, kesäkurpitsan, parsakaalin, palsternakan. Omenaa on valmiina
odottamassa pakastimessa, 1 ja 2 teelusikallisen kokoisina maistatusannoksina.
Luumu on poikkeus, se tulee lasipurkissa kaupan hyllyltä. Kaurapuuro on samaa
mitä itse syön, Elovenan luomua, hiutaleet hienonsin aluksi kevyesti sormien välissä. Valmiisiin
puurojauheisiin en nähnyt mitään syytä tutustua.
Itse tekeminen oli itsestäänselvyys. Se ei houkuttanut
etukäteen vaan tuntui ajatuksen tasolla vaivalloiselta, mutta vielä vähemmän houkutti roudata purkkikaupalla
soseita Prismasta kotiin ja kassikaupalla tyhjiä purkkeja kotoa
lasinkeräykseen. En myöskään itse tahtoisi syödä pelkkiä säilykkeitä, ja ajattelin
että jos kerran jaksoin laittaa itselleni tuoretta ruokaa, piti energiaa
riittää myös vauvan ruoan tekemiseen.
(Ja myöhemmin: että vaikka en jaksanut laittaa itselleni enää ruokaa, se ei ollut kelpo syy vauvan ruokavalion eineistämiseen.)
(Ja myöhemmin: että vaikka en jaksanut laittaa itselleni enää ruokaa, se ei ollut kelpo syy vauvan ruokavalion eineistämiseen.)
Käytännössä soseiden valmistus osoittautui helpommaksi
kuin olin kuvitellut. Jos osaa kuoria ja keittää perunan, osaa kyllä valmistaa
muitakin kasvissoseita. Aikaa menee ja tiskiä syntyy, mutta tykkään
ajatuksesta, että olen itse valinnut, kuorinut, pilkkonut, keittänyt,
soseuttanut ja annostellut nuo porkkanat joita Aikavaras nyt maiskuttelee
tyytyväisenä. Itse tehdessä voi myös vaikuttaa soseen koostumukseen: tehdä
totutteluvaiheessa löysempää ja sileämpää, ja vähitellen jättää ruoka
paksummaksi ja kokkareisemmaksi, jotta vauvasta ei tule sihtikurkku. (Toki
jotkut ovat sihtikurkkuja luonnostaan.)
Sitten edessä häämötti ulkomaanmatka. Apua, mistä ja mitä ruokaa
Aikavarkaalle?
Lyhyt surffailutuokio paljasti, että Etelä-Euroopassa
vauvanruoat voivat olla vähän erilaisia kuin täällä. Että jos tahtoo noudattaa
suomalaisia suosituksia vauvaikäisen ravitsemuksesta (esim. ei suolaa eikä
hunajaa alle 1-vuotiaalle), ruoat kannattaa viedä mukana. Päädyin siihen ratkaisuun, että
otamme mukaan muutaman päivän purkit, ja loput hankimme paikan päältä.
Ensimmäinen ahdistus iski Prisman vauvanruokaosastolla,
josta aiemmin olin vain napannut luumupurkit mukaani hyllyä
sen kummemmin tutkailematta. Osastohan on ihan järjetön sekasorto! Ruoat eivät ole missään järjestyksessä. Eivät
ruokatyypeittäin (kasvissoseet, liha-ateriat, hedelmäsoseet, maitoa sisältävät
jne.), eivät ikäsuosituksittain (yli 4 kk, yli 5 kk, yli 8 kk jne.), eivät edes
merkeittäin (Piltti, Bona, Semper jne.). Turhaan koitin etsiä edes
aakkosjärjestystä purkkikaaoksesta. Hikoilin talvitakkini alla ja ryhdyin
paikantamaan Aikavarkaalle sopivia kasvissoseita. Puutarhurin herkku, mitä siinä oikein on?
Ai, Aikavarkaalle tuttujen vihannesten lisäksi myös maissia ja herneitä ja sipulia ja kahta
muutakin ainesosaa, joita Aikavaras ei ole vielä maistanut – liikaa uusia potentiaalisia allergian tai yliherkkyysreaktion aiheuttajia kerralla, etenkin vieraassa ympäristössä ja -bakteerikannassa. Bataatti-kesäkurpitsa – kuulostaa sopivalta, siitäkin huolimatta, että soseen nimessä ei kerrota, että purkissa on myös palsternakkaa. Lopulta
löytyi riittävästi muonaa muutamaksi ensimmäiseksi
matkapäiväksi.
Mun on pakko sanoa, että purkkisoseet olivat mielestäni aika
ällöttäviä. Kaikki ovat lähes samanvärisiä. Harmahtavia.
Koostumus on maissitärkkelyksen ja muiden sakeuttamisaineiden ansiosta limainen,
vihannessoseissa ei näy vihannessoseille tyypillistä rakeisuutta. Aikavaras
kelpuutti kaupan soseet, joskin vähemmän innokkaana kuin kotikutoiset. Hyvä,
ettei lapsi hifistele ruoan suhteen yhtä paljon kuin äitinsä.
Tähän väliin korostan, etten pyri loukkaamaan purkkisoseiden kannattajia, kääntämään puukkoa kenenkään haavoissa tai syyllistämään yhtään kanssa-äitiä. En usko purkkisoseiden olevan huonoa ruokaa, vaan varmasti ne ovat terveellisiä ja turvallisia ja käteviä. (Ehkä myös missasin Aikavarkaan toistaiseksi rajallisen ruoka-ainevalikoiman vuoksi niitä vähemmän ällöttäviä sosevalmisteita.) Mutta kun kerran lähdin soseuttamisen tielle, ei paluuta oikein ole (paitsi hedelmäsoseissa - esimerkiksi mangoa en kerta kaikkiaan osaa käsitellä, joten se saa tulla lasipurkissa). Välillä kadehdin rentoja äitejä, jotka eivät ota paineita. Hetkittäin mietin, montako novellia mulla olisi valmiina, jos soseuttamisen sijaan olisin käyttänyt niitä päiväuniaikoja kirjoittamiseen. Mutta mä en ole rento äiti, en vielä. Stressaan ja otan paineita. Ja tämä on mun tapani tuntea tekeväni edes jokin asia hyvin; että mä hallitsen sentään tämän yhden jutun.
Tähän väliin korostan, etten pyri loukkaamaan purkkisoseiden kannattajia, kääntämään puukkoa kenenkään haavoissa tai syyllistämään yhtään kanssa-äitiä. En usko purkkisoseiden olevan huonoa ruokaa, vaan varmasti ne ovat terveellisiä ja turvallisia ja käteviä. (Ehkä myös missasin Aikavarkaan toistaiseksi rajallisen ruoka-ainevalikoiman vuoksi niitä vähemmän ällöttäviä sosevalmisteita.) Mutta kun kerran lähdin soseuttamisen tielle, ei paluuta oikein ole (paitsi hedelmäsoseissa - esimerkiksi mangoa en kerta kaikkiaan osaa käsitellä, joten se saa tulla lasipurkissa). Välillä kadehdin rentoja äitejä, jotka eivät ota paineita. Hetkittäin mietin, montako novellia mulla olisi valmiina, jos soseuttamisen sijaan olisin käyttänyt niitä päiväuniaikoja kirjoittamiseen. Mutta mä en ole rento äiti, en vielä. Stressaan ja otan paineita. Ja tämä on mun tapani tuntea tekeväni edes jokin asia hyvin; että mä hallitsen sentään tämän yhden jutun.
Toinen ahdistuksen aalto nousi espanjalaisissa ruokakaupoissa:
apua, eihän täällä ole mitään
sopivaa! Pelkkiä kasvissoseita ei kerta kaikkiaan löytynyt. Yli 3-kuisille
suunnatut purkkiruoat olivat lähinnä maustettuja, suolattuja liha-pasta- tai kana-riisi-sekoituksia,
joissa kaikissa oli vieläpä montaa Aikavarkaalle vielä vierasta vihannesta,
esimerkiksi tomaattia ja hernettä. Ja kaikissa vauvanruoissa oli tosiaan lisättyä suolaa. Suomessa alle
1-vuotiaille ei suositella suolaa, koska se rasittaa vielä kehittyviä munuaisia.
Toisaalta tuskin ne munuaiset niin kovin erilaisia Espanjassa ovat. Pitkän ja
monikauppareissuisen pähkäilyn jälkeen ladoin huoneistohotellin ruokakaappiin
muutaman vähiten huonoksi vaihtoehdoksi katsomani kanasosepurkin.
Loppujen lopuksi paikallisesti soursattuja purkkeja ei tarvinnut avata, vaan suomalaiset soseet riittivät koko matkaksi. Päivärytmi
nimittäin vaihtui, ja samalla Aikavarkaan ruokahalu laski. Syötyään vajaan
purkillisen sosetta Aikavaras kieltäytyi maidosta. Koska
Aikavaras hikoili selkänsä kosteaksi turvakaukalossa, Manducassa ja
matkarattaissa, valitsin mieluummin imetyksen kuin soseen tuputtamisen nesteen kustannuksella. Reissussa päivästä putosi pois ja korvautui maidolla yksi soseateria. Aamuisin ja
iltaisin kaveri sai tutun kaurapuuro-luumu-kombonsa, ja jossain vaiheessa
päivällä Suomesta mukaan otettua kasvis- tai kana-kasvissosetta. Stressasin ja
tunsin huonoa äitiysomatuntoa, mutta ihan hyvävointisena Aikavaras pysyi. Tuntui kuitenkin epäilyttävältä syöttää vauvalle
tavaraa, jota itse en olisi halunnut maistaa. Pakastimessa odottavat
kasvissoseet pistelisin kuitenkin surutta omiinkin suihini. Nyt kun olen
tutustunut kaupan soseisiin lähemmin, arvostan omatekemiäni aiempaa enemmän.
Reissun jälkeen kaveri palasi helposti tuttuun ruokailurytmiinsä. Myös ruokahalu on taas ennallaan.
Reissun jälkeen kaveri palasi helposti tuttuun ruokailurytmiinsä. Myös ruokahalu on taas ennallaan.
Aikavaras alkoi saada kiinteitä 4 kk 3 vk iässä. Ruokavalio laajenee jatkuvasti. Tähän asti peruna
on ollut ainoa, joka aiheuttaa Aikavarkaalle kakomista ja irvistelyä (kukapa tahtoisi
vetää pottua pelkkänä?). Muiden vihannesten kanssa perunakin uppoaa hyvin. Pari päivää sitten keitin ja soseutin kanaa, jotta aktiiviurheilija saa riittävästi proteiinia konttausharjoituksista palautumiseen. Myös kurkunviipaleisiin kaveri on saanut tutustua. Ensi
viikolla kokeillaan naudan jauhelihaa. Isosisko vinkkasi, että sitä ei
tarvitse soseuttaa, riittää kun keitettynä hienontaa tosi pieneksi. Onneksi,
sillä jauhelihasmoothien hurauttaminen sauvasekoittimella kuulosti
luotaantyöntävältä. Sitten päärynä, avokado, kala, maa-artisokka, ohra, banaani,
kukkakaali, vadelma ja mitä vielä. Kesällä sormiruokaillaan kotimaisia marjoja ja herneitä. Soseaika on suhteellisen nopeasti ohi, joten annan itselleni luvan fiilistellä omatekoisia soseitani.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti