Listaanpa, miten äitiys on muuttanut mua. Saan sitten asian
käsiteltyä ennen Aikavarkaan synttäriä, ja voin merkkipäivänä pläjäyttää eetteriin sen kammoamani kliseepostauksen sijaan vain kuvan likilaskuisesta kakusta. Rumasta mutta
rakkaudella (ja stressillä) leivotusta, ja varmaan kuitenkin aika maukkaasta.
Fyysisesti:
- Vatsanahkaa on enemmän
- Raskauden puolivälin jälkeen ulos pullahtanut napa ei koskaan palautunut sieväksi pieneksi kuopaksi
- Hämähäkkimäiset verisuoniverkot, jotka nousivat polvitaipeissa ja jalkapöydän sivuissa pintaan raskauden viimeisellä kolmanneksella jalkasärkyjen myötä, ovat yhä jäljellä
- Paino on tällä hetkellä pari kiloa miinuksella ennen raskautta -painoon verrattuna
- Rinnat ovat imetyksen ja ehkä painonlaskunkin jäljiltä vähän pienemmät
Aika vähän damagea, voisin sanoa. Ja joko olen vähän aiempaa armollisempi sääriäni kohtaan tai sitten ne ovat ihan oikeasti kivemman näköiset kuin ennen, ehkä siksi että syyskuusta asti olen saanut enemmän päivittäistä vahinkotreeniä poikasta kannellessa ja kärryjä rullaillessa.
Henkisesti:
Henkisesti:
- Uskallan laulaa ääneen
- Tiedän mitkä on puolipotkuhousut
Öh. Enempää en keksinyt. En meinaan tunne olevani kärsivällisempi, seesteisempi, viisaampi, lempeämpi. Tai ylipäätään äidillinen.
Oivalsin hiljattain jotain.
Se alkoi tästä: Yhtenä yönä elokuun alussa heräsin
puristavaan tunteeseen: en ole pakastanut riittävästi marjoja talven varalle.
Just. Kiva tätä on vatvoa aamuyöllä sen sijaan että keräilisi voimia seuraavan
päivän hiekkalaatikkosessioita varten. Aloin miettiä, mistä tällainen
ihmeangsti johtuu.
Olin kuvitellut, etten vertailisi äitiyttäni muiden
äitiyksiin tai muiden odotuksiin. Että tietäisin esimerkiksi olevani
elämäntyyliltäni aika tavalla erilainen kuin oma äitini, ja siksi äitinäkin
erilainen. Ja kuvittelin, että itse(kin) ajattelisin sen olevan täysin jees.
Mutta. Koko ajan tuntui, etten ole riittävästi jotain ja
tee tarpeeksi jotain. Tajusin, että tyytymättömyys juontaa juurensa
sisäänrakennetuista, tiedostamattomista odotuksista. Ilmeisesti jollain
syvemmällä tasolla odotin muuttuvani lapsen syntymän myötä oman äitini kaltaiseksi
superjaksajaksi (moi vaan äiti jos luet tän!), joka lasten nukkumaanmenon jälkeen valmistelee seuraavan
päivän ruoat ja mankeloi sata lakanaa. Vaihtaa hyllypaperit neljästi vuodessa, pesee lattiat kahdesti viikossa, kuuraa matot omin käsin eikä
pesetä niitä pesulassa, opettaa kuusikuiset vauvat potalle, poimii
kolme ämpärillistä mustikoita ja perkaa ja pakastaa ne aamun hämyisinä
tunteina, ei ikinä suutu, ei koskaan nuku (no tässä pääsin aika lähelle
tahattomasti), ei ikinä tarvitse omaa aikaa. Ei haaveile kirjoittavansa
romaanin hoitovapaan aikana.
(Huom! Kyseessä ovat subjektiiviset, intuitiiviset ja vahvistamattomat oletukset, joiden totuusarvo voi olla nolla. Ehkä oma äitini karjui suljetun oven takana tyynyä vasten turhautunutta raivoa, itki iltaisin väsymyksestä, riiteli puolisonsa kanssa tiskaamisesta, jätti vauvavuoden aikana marjat pakastamatta, ja unelmoi tekevänsä jotain ihan muuta kuin hämmentävänsä puurokattilaa kuola-apinoiden roikkuessa yksi lahkeessa ja toinen kainalossa.)
(Huom! Kyseessä ovat subjektiiviset, intuitiiviset ja vahvistamattomat oletukset, joiden totuusarvo voi olla nolla. Ehkä oma äitini karjui suljetun oven takana tyynyä vasten turhautunutta raivoa, itki iltaisin väsymyksestä, riiteli puolisonsa kanssa tiskaamisesta, jätti vauvavuoden aikana marjat pakastamatta, ja unelmoi tekevänsä jotain ihan muuta kuin hämmentävänsä puurokattilaa kuola-apinoiden roikkuessa yksi lahkeessa ja toinen kainalossa.)
Oliskos aika luopua väärään muottiin survovista odotuksista itseään kohtaan ja olla ihan sellainen kuin on?
Mä olen kuitenkin se, joka ei ole eläissään leiponut pullaa ja kulkee mieluummin ryppyisissä vaatteissa kuin silittää yhtään mitään. Se, joka kyllä pyrkii imuroimaan viikoittain, mutta mieluummin vasta kun imuriin ratisee oikein kunnolla kiviä ja jättivillakoirien katoamisen voi todistaa omin silmin. Se, joka kyllä tuskastuu ja ärsyyntyy kun asiat ei mene omien suunnitelmien mukaan, eli päivittäin. Se joka pelkää lapsen sairastumista - ei niinkään siksi, että silloin lapsella on kurja olo, vaan siksi että silloin pitää hoivata ja valvoa vielä enemmän. (Olen mä tietty myös paljon muuta, positiivisempiakin asioita.)
Eikä meidän pakastimeen edes mahdu kolmea ämpärillistä mustikoita. Ja se on varmaan ihan jees. Mies ainakin sanoi, että voihan niitä ostaa kaupastakin jos tarvii.
Eikä meidän pakastimeen edes mahdu kolmea ämpärillistä mustikoita. Ja se on varmaan ihan jees. Mies ainakin sanoi, että voihan niitä ostaa kaupastakin jos tarvii.
Ah mistä tuo ihme riittämättömyys kumpuaa, olen itse painiskellut silloin tällöin samojen fiilisten kanssa, jotenkin sitä luo jotain ihme odotuksia joita pitäisi täyttää, vaikka kukaan muu ei oikeasti sitä vaadi. Ihme epävarmuusoloja ollut meikäläisellä viime aikoina. Esim. jos nyt joku kysyisi että miksi pyrin tekemään itse naperolle ruokaa, en varmaan osaisi edes perustella sitä järkevästi, jotenkin vaan koen että niin "täytyy" tehdä samoin otin hirveät stressit että on pakko imettää. (No se on sujunutkin ihan hyvin ja on useimmiten kivaa.) Kummallista kerta kaikkiaan. Olen myös pohtinut sitä että nyt ne kaikki omat epävarmuudet ja möröt nousevat pintaan, miten kuvittelinkin että minusta tulee kertaheitolla jotenkin rohkeampi esim. käsittelemään negatiivisia asioita tai jotenkin jaksavampi. Onpa vaikea nyt jäsennellä ajatuksiaan, mutta siis kiitos kirjoituksestasi, antoi taas ajattelemisen aihetta. :)
VastaaPoistaMäkin koen paineita siitä ruoanlaitosta. Kesällä reissattiin jonkin verran, ja Aikavaras tottui purkkiruokiin. Tuntuu että omatekoiset kaveri sylkee nykyisin suusta helpommin tai syö vain pari lusikallista. Omatekoisista kieltäytyminen myös ärsyttää mua enemmän. Nyt pitäisi alkaa syödä samaa ruokaa kuin muu perhe, ja apua mä en ole mikään sellainen kodinhengetär, en tykkää ruoanlaitosta enkä jaksaisi organisoida mitään viikkoruokalistaa. Makaroonilaatikkoa, juustokastikkeetonta täysjyvälasagnea ja lohikeittoa sekä paistettua kanaa kvinoan kanssa on jo kokeiltu. Välillä meni ja sitten taas ei.
PoistaKai se on niin, että äitiys on niin iso asia ja herättää sellaisiakin tunteita joista ei tiennyt. Jotka nousee jostain alitajunnasta. Lapsuusmuistoja, mielikuvia omasta äidistä, muistikuvia kavereiden äideistä ja mitä mieltä itse oli muiden perheiden elämästä.
Eikä tätä projektia voi lopettaa kesken. Siksikään tässä ei tahtoisi epäonnistua. "Mä koitin juosta maratonin mut takareisi alkoi reistata. Lopetin sen maratonin kesken, en enää juokse mut aloin käydä spinningissä." Ei ole mikään harrastus tämä jälkeläisen kasvattaminen...
Kiitos itsellesi kun kommentoit ja vielä kiitit. Mietin kahdesti, viitsinkö kirjoittaa tätä tekstiä tai ainakaan julkaista sitä, mutta olen mä aiemminkin kirjoittanut negatiivisemmistakin asioista, just tosta omasta henkisestä kehityksestä / kehittymättömyydestä. Kasvukivuista. Vastuun taakasta. Väsymyksestä. Riittämättömyydestä ja syyllisyydestä. Ilkeää tietysti sanoa näin, mutta "kiva" kuulla että en ole ainoa kipuilija! :-)
Tsemppiä meille molemmille ;-)