Vietimme
Miehen kanssa kaksi vuotta sitten lähemmäs kolme viikkoa Thaimaassa.
Viimeisessä etapissa, Chiang Maissa, päätimme viettää yhden päivän erillämme,
kumpikin tehden jotain omaa. Syy taisi olla se, että Mies tahtoi osallistua
johonkin vuoristo- ja alamäkipyöräilyretkelle, jonne mun
antiuskalikkoluonteella ja pelosta lamaantuvalla koordinaatiolla ei ollut mitään
asiaa. Lonely Planetimme mainosti Chiang Main thaikokkauskouluja, joten
ilmoittauduin päivän kestävälle kurssille. Se oli loistava ratkaisu! Aamupäivällä
kierreltiin torilla, tutustuttiin raaka-aineisiin ja maisteltiin hedelmiä.
Sitten hommiin: valmistettiin yksi ruoka alkupalavalikoimasta (tulinen
papaijasalaatti), yksi curryruoka (thai green curry kanalla), yksi keitto
(kalaa ja katkarapuja kookosmaidossa), yksi wokki (paahdettuja cashewpähkinöitä,
kanaa, kevätsipulia ja kuivattua chiliä) ja yksi jälkiruoka (tuoretta mangoa ja
sticky ricea kookosmaitokastikkeella). Ja syötiin tietysti ne kaikki. Illalla
en siis ollut parasta mahdollista päivällisseuraa. Muistaakseni lähinnä vierin
kokkikoululta hotellille odottelemaan Miestä, joka palasi hurjastelupyöräilyltään kuraisena ja nälkäisenä.
Papaijasalaatti, ihan itse tehty! Ja suu paloi... "You want Thai hot, put five chilis. You want tourist hot, you put half a chili!" Niinpä. |
Mangoa, sticky ricea ja kookosta, tämä versio kylläkin Koh Kutin maisemissa eikä Chiang Main kokkikoulussa. |
Öh.
Ei ole tullut tehtyä. Mutta eihän siitä ole kuin vasta kaksi vuotta.
Jos menet Chiang Maihin ja tahdot osallistua kokkikurssille, suosittelen Baan Thai Cookery Schoolia lämpimästi! |
Tässä käyttämäni resepti:
300 g kanaa suikaloituna (alkuperäisessä pienempi määrä, mutta pienempää pakettia en löytänyt)
1,5 dl cashewpähkinöitä
100 g tuoreita herkkusieniä viipaloituna (alkuperäisessä jelly mushroom)
1 iso sipuli isohkoina paloina
6 minimaissia pituussuunnassa halkaistuna (nämä jätin pois, kun ei tehnyt yhtään mieli)
0,5 dl kevätsipulia pilkottuna
3 tl hienonnettua valkosipulia
kuivattua chiliä maun mukaan
1,5 rkl kalakastiketta (veg: soijakastike käy)
6 rkl osterikastiketta (veg: sienikastike käy)
3 tl sokeria (tämän jätin pois)
6 rkl öljyä (käytin rypsiä, Thaimaassa taitavat käyttää jotain ihan muuta)
1. Kuumenna öljy wokkipannussa ja paahda pähkinät kauniin ruskeiksi. Siirrä pähkinät odottamaan, jätä öljy pannuun.
2. Kuullota valkosipuli keltaiseksi. Lisää sienet ja kana ja paista, kunnes kana on kypsää.
3. Lisää sipuli ja chili. Sekoittele hetki.
4. Lisää kala- ja osterikastike, sokeri, kevätsipuli ja pähkinät. Sekoittele kiehuvan kuumaksi. Tarjoa keitetyn riisin kanssa.
Kevätsipulia, herkkusieniä, sipulia, valkosipulia, kalakastiketta ja osterikastiketta. Ready for action! |
Vaikka
tiesin että thairuoassa käytetään paljon kala- ja osterikastikkeita, ja vaikka
syön thairuokaa tosi mielelläni, olen silti vierastanut kastikkeiden
hankkimista ihan kotiin asti. Turhaan. Ei ne niin epäilyttäviä ole, ne säilyvät
kauan jääkaapissa, ja ainakaan tätä ruokaa ei oikein olisi ilman voinut
valmistaa. Aikavarkaan
annoksesta jätettiin pähkinät pois (koska pureskelutaito on vielä vähän vaiheessa), ja kuivatut chilit ripoteltiin hiutalemuodossa
aikuisten annosten päälle vasta syömisvaiheessa. Luin sittemmin vanhasta Pirkka-reseptilehdestä, että
K-ryhmällä olisi valikoimissaan kokonaisia kuivattuja chilipalkoja – kunpa vain
selviytyisin joskus Pirkka-kauppaan asti, niin voisi tehdä tätä ruokaa
uudestaan ja vielä vähän autenttisempana versiona.
Pähkinät pannulla |
Reseptistä kunnia Baan Thai Cookery Schoolille, joskin suomensin sekä kielellisesti että saatavuudellisesti.
P.S. Tämä
ruoka tuli vähän tavallista ateriaa kalliimmaksi. Ei raaka-aineidensa vuoksi,
vaan siksi että piti ostaa myös wokkipannu. Päädyin mittavasta valikoimasta
huolimatta ihan perus-Tefaliin. Kyllä ne Thaimaassakin sai tehtyä hyvät ruoat
ilman suomalaisten julkkiskokkien brändäämiä tuplahintaisia pannuja.
Googletin "kanaa ja cashewpähkinöitä thai" pari tuntia sitten cittarissa. Osuin sivuillesi ja ostin ohjeeseesi tarvittavat aineet. Nyt on ruoka tehtynä ja olihan se hyvää! Ihan tuli viime joulu Thaimaassa mieleen :)
VastaaPoistaVoi miten hauska kuulla! Kivaa, että jätit kommentin :-)
Poista