Jos et vielä tykkää kesäkurpitsasta, kannattaa opetella. Se
on mahdollista: olen aikoinaan opetellut tykkäämään vihreästä teestä, tummasta
suklaasta ja maustamattomasta jogurtista. Mitään niistä en enää vaihtaisi pois.
Kuulemma vauva tottuu äidinmaidon kautta eri makuihin. En halua Aikavarkaan ehdollistuvan jo imeväisiässä
kalapuikkoihin ja ranskalaisiin, ja koska a.e.v. söin pääsääntöisesti tosi
terveellisesti, syön suhteellisen
terveellisesti myös nyt imetysaikana.
Kesäkurpitsa ratkaisee ainakin kerran viikossa lounaspulmani helposti,
nopeasti ja terveellisesti. Kesäkurpitsassa parasta on se, ettei sitä tarvitse kuoria. Eikä sen pilkkomiseen tarvita voimaa ja terästä, toisin
kuin esimerkiksi bataatin
paloitteluun. Onhan se vähän pliisu vihannes, sellainen kuiva versio kurkusta,
mutta niin helppo. Ja rutkasti terveellisempää
kuin ranskalaiset. Se sisältää paljon kuitua sekä ainakin C- ja E-vitamiinia ja
oletettavasti myös poistaa elimistöstä kuona-aineita. Lue lisää täältä. Lisäksi kotimainen kesäkurpitsa on kesäaikaan ihanan edullista. Nyt talvella joutuu tyytymään espanjalaiseen.
Näin hoituu pikaruoka kesäkurpitsasta:
1.
Laita uuni
lämpenemään 200 asteeseen.
2.
Pese ja viipaloi
kesäkurpitsa.
3.
Lado viipaleet
uunivuokaan. Heitä päälle öljyä ja mausteita oman maun mukaan.
4.
Laita uuniin (vaikka
uuni ei ole edes lämmennyt vielä). Ota pois kun näyttää sopivalta (yleensä 30 minuutin tietämillä).
5.
Syö vaikka kanan,
kalan tai raejuuston kanssa. Kaveriksi avokadoa ja salaattia. Itse
paistan usein broilerin fileeleikkeitä sillä aikaa kun
kesäkurpitsa valmistuu, tai laitan palan kirjolohta kesäkurpitsaviipaleiden
kanssa samaan uunivuokaan kypsymään.
Vinkki: Ylijäävät kanafileet voi pakastaa. Eipähän tarvitse
seuraavaksi kesäkurpitsaa uuniin lykätessä edes paistaa niitä kanoja, vaan
sulattaa vain pakastimesta.
Joku voi nyt ihmetellä, missä peruna, riisi tai pasta piileksii. Kun lautasella on
proteiinia (yleensä kanaa, kalaa tai raejuustoa), kypsennettyjä vihanneksia ja
toivottavasti vähän salaattiakin, en tarvitse siihen muita hiilareita viemään
tilaa niiltä terveellisemmiltä. Ja se nopeus! Ei mulla ole kolmea varttia aikaa
odotella ohran kypsymistä, ja valkoisesta riisistä en tykkää. Karppaajaa musta ei kuitenkaan saisi tekemälläkään. Syön puuroa, mysliä ja paahtoleipää, ja teen paljon nopeita ja riittoisia pastaruokia (aina täysjyvästä).
Jos kesäkurpitsa ei innosta, kokeile kutsua sitä zucchiniksi. Maistuu heti paremmalta.
Jos kesäkurpitsa ei innosta, kokeile kutsua sitä zucchiniksi. Maistuu heti paremmalta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti