Nyt kun
täytin keittiömarinakiintiöni heti alkuviikosta, voinkin hyvillä mielin kehuskella
onnistuneella apua-mitä-nyt-ruoaksi-no-teenpä-näistä-jotain -luomuksella.
Kenenköhän
luvalla olen luullut, että couscous olisi jotenkin vaivalloista? Onneksi sain
vahingossa selville satunnaista ruoka-artikkelia lukemalla, että ei se ole.
Päinvastoin: mittaa jyvät kulhoon, kaada päälle kiehuvaa vettä (1 dl jyviä vaatii 1 dl vettä), peitä kannella, odota runsaat viisi minuuttia ja sekoita. Perheen miespuolisetkin tykkäävät enemmän kuin kvinoasta.
Kaapista
siis löytyi täysjyväcouscouspaketti. Jääkaapissa oli halloumipakkaus, paprika
ja kesäkurpitsa. Pakastimesta kaivoin pussillisen parsakaalia, puolikkaat pussilliset herneitä ja maissia. (Tietty se parsakaali voisi olla tuoretta ja vähän lähempää kuin Ecuadorista, mutta joku toinen kerta sitten.) Niillä
mentiin.
Vinkki: Halloumihan
on aika suolaista, ja joku vinkkasi aikoinaan että kannattaa huuhdella kylmällä
vedellä se mötkäle ennen viipaloimista, jos haluaa eroon ylimääräisestä
suolasta. Mä olen mennyt askelta tai pariakin pitemmälle ja huuhdellut viipaleet leikkaamisen jälkeen ja vieläpä ihan molemmilta puolilta.
Halloumi-vihannescouscous
(n. 4 annosta)
2 dl täysjyväcouscousta
2 dl kiehuvaa vettä (mä sekoittelin veteen suolattoman kasvisliemikuution, jotta couscous sai vähän makua)
1 pkt halloumijuustoa (n. 250 g)
1 pieni kesäkurpitsa
1 keltainen/punainen paprika
1 pss pakasteparsakaalia (300 g)
1/2 pss pakasteherneitä
1/2 pss pakastemaissia
rypsiöljyä
pippuria ja muita mausteita maun mukaan
Halloumi-vihannescouscous
(n. 4 annosta)
2 dl täysjyväcouscousta
2 dl kiehuvaa vettä (mä sekoittelin veteen suolattoman kasvisliemikuution, jotta couscous sai vähän makua)
1 pkt halloumijuustoa (n. 250 g)
1 pieni kesäkurpitsa
1 keltainen/punainen paprika
1 pss pakasteparsakaalia (300 g)
1/2 pss pakasteherneitä
1/2 pss pakastemaissia
rypsiöljyä
pippuria ja muita mausteita maun mukaan
1. Mittaa couscous
kulhoon ja laita vesi kiehumaan.
2. Viipaloi tai paloittele halloumi, huuhtele kylmän veden alla jos haluat eroon liikasuolaisuudesta. Pese ja pilko vihannekset. Paistele öljyssä.
3. Kaada kiehuva vesi couscousin päälle ja peitä kannella.
4. Keitä pakastevihannekset ohjeen mukaan ja lisää pannulle. Paistele tarvittaessa tai sekoita.
5. Kun couscous on tekeytynyt, sekoittele se haarukalla irtonaiseksi.
6. Lisää muut ainekset joukkoon ja sekoita. Saa maustaakin, jos osaa paremmin kuin minä (joka en todellakaan esimerkiksi tunnista ruoasta korianterin tai salvian makua).
2. Viipaloi tai paloittele halloumi, huuhtele kylmän veden alla jos haluat eroon liikasuolaisuudesta. Pese ja pilko vihannekset. Paistele öljyssä.
3. Kaada kiehuva vesi couscousin päälle ja peitä kannella.
4. Keitä pakastevihannekset ohjeen mukaan ja lisää pannulle. Paistele tarvittaessa tai sekoita.
5. Kun couscous on tekeytynyt, sekoittele se haarukalla irtonaiseksi.
6. Lisää muut ainekset joukkoon ja sekoita. Saa maustaakin, jos osaa paremmin kuin minä (joka en todellakaan esimerkiksi tunnista ruoasta korianterin tai salvian makua).
Kastikkeeksi
(rypsi)öljyä, ja varmasti kaveriksi sopisi joku kylmä kermaviilikastike, jos sellaisen
huomaisi tehdä. Käy yhtä lailla kylmänä, ruokaisana salaattina kuin lämpimänä
ruokana (paitsi jos kuulut koulukuntaan, jonka mielestä oikeassa ruoassa pitää olla perunaa ja lihaa). Annoksen päälle kelpaa ripotella myös kurpitsan- ja auringonkukansiemeniä.
Olen nyt
tehnyt tätä parikin kertaa, kun oli sen verran helppo ja Aikavaraskin tykkäsi. Kun
taapero syö hartaasti, huutelematta ja kikkailematta, ei huomaa edes ikkunan
ohi lentävää harakkaa ja pyytää neljä kertaa lisää, ei voi kuin taputtaa
itseään olalle ja olla hetken tosi onnellinen keittiöonnenkantamoisesta.
Pikku
miinuksena pitää mainita, että pienet couscousjyväset putoilevat lapsen
lusikasta aika helposti, ja niitä on vähän työlästä siivoilla syöttötuolista ja
lattialta – mutta sen kestää yllättävän hyvin, kun sotkeminen ei ole tahallista ja ruoka on
maistunut! (Siitäkin huolimatta, että taapero nauraa hekottelee vieressä, läpsii pöydän alla rätti kädessä konttaavaa äitiä takapuoleen ja riehaantuu riemuhihkuen levittämään sotkua olohuoneen puolelle minkä kerkeää...)
Erilaiset
variaatiot tästä saattavat olla tulevan kesän hitti tässä taloudessa
(varoituksen sana Miehelle). Siis sitten kun se alkuvaiheen valmisruokasesonki on ohi. Halloumin tilalle käy esimerkiksi savu- tai kylmäsavukala, tai kana, tai
vaikka feta salaattijuusto ja kikherneet, vihannesosastoa puolestaan voivat edustaa tuoreet kurkku- ja tomaattikuutiot kuumien
päivien kylmä lounas -versiossa.
Sitä aikaa odotellessa. Nyt sinnitellään läpi vihoviimeisiä raskausviikkoja.
Sitä aikaa odotellessa. Nyt sinnitellään läpi vihoviimeisiä raskausviikkoja.
Meillä tehdään couscousia aika usein 1 v. neidille lisukkeeksi esim. lihapullille. Reilulla kädellä maustaminen avaa maun jyvistä. Täydellistä nopeaan ruoanlaittoon, toisin kuin ainainen täysjyväriisi tai ohra. Hmm.. kvinoaa tarvii kokeilla vielä. Ja halloumia couscousin kanssa. Tomaattimurska toimii musta hyvin couscousin kanssa myös! Kiitos hyvistä ruokavinkeistä muutenkin, suosikkini on se thaicashewkana jota syötin muuten myös isovanhemmille vappuna ;)
VastaaPoista-L
Kiva kuulla, että olet saanut jotain irtikin mun ruokamietinnöistä! Sitä kanaa pitäis munkin varmaan laittaa taas joku päivä :-)
PoistaKvinoan ravintoarvot ovat ihan ylivertaiset, mutta tässä nykytilassani koen työlääksi kikkailla esihuuhtelun kanssa (kiehuvalla vedellä ennen keittämistä karvauden poistamiseksi). Lävikön reiätkin on niin isot, että turhan paljon kvinoaa valuu aina läpi ja leviää pintoja pitkin. Siksi oon nyt niin fiiliksissä tästä täysjyväcouscousista!
Onko sulla muita hyviksi koettuja niksejä couscousin maustamiseen kuin tomaattimurska (jota taatusti kokeilen)? Pakkauksessa vinkattiin mehu - ehkä vaikka limeä voisi puristaa joukkoon...
Lime/sitruuna tuon tomaatin kanssa (ja miksei muutenkin) menee hyvin, uskoisin. Mun mielestä myös pippuria saa olla couscousissa joten laita sitä niin paljon kuin vaan uskallat. Kuivattu minttu, curry tai jopa kanelia (itämaiseen suuntaan jos haluaa mennä)? Joku intialainen mausteseos kaveriksi.. itse olen laittanut garam masalaa mausteeksi (plus kanaa ja pakastevihannessekoituksen joka miellyttää) :) Hyviä ruokahetkiä!
VastaaPoistaKiitos näistä maustamisvinkeistä, kokeilen taatusti :-)
Poista